Знаете ли, че някои сушени плодове повишават имунитета?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:32 / 22.10.2024
1334
Консумацията на сушени плодове за укрепване на имунитета е изпитан във времето метод, препоръчван от експертите. Сушенето или дехидратацията е един от най-старите начини за консервиране на храната. От хранителна гледна точка, тя остава до голяма степен същата, въпреки че процесът на сушене може да унищожи някои витамини, като А и С. В същото време, не можем да кажем, че всички сушени плодове са еднакво полезни. 

Например, сушените кайсии могат да се консумират, но в ограничени количества – не повече от 20 г на ден. Това е така, защото съдържат големи количества FODMAP (ферментируеми олиго-, ди-, монозахариди и полиоли), които могат да причинят чревен дискомфорт при някои хора.

Сушените плодове съдържат много биоактивни съединения – фитохимикали, включително феноли, флавоноиди, каротеноиди, проантоцианидини, стилбени, халкони/дихидрохалкони и фитоестрогени. Тези съединения имат антиоксидантни свойства, които също са важни за имунитета.

Микронутриентите в сушените плодове предлагат различни ползи за здравето, така че тези сладки изкушения не са просто празни калории. Сушените плодове често съдържат повече хранителни вещества от пресните на 100 г продукт.

Например, порция от пет до шест парчета сушени кайсии има четири пъти повече фибри от цяла прясна кайсия. Фибрите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и подобряват

Сушените плодове съдържат също и повече калий, желязо, витамин К и калций. Трудно е да се каже кои сушени плодове са по-здравословни. Например, стафидите са особено богати на витамин С и желязо, а сините сливи съдържат повече витамин А.

Важни са количеството, разнообразието и балансът в диетата. Въпреки това лекарите смятат, че е по-добре да изберете сушени плодове с по-малко захар: смокини, сини сливи и сушени кайсии. Те са по-здравословни за тялото: имунитет, храносмилане и цялостно здраве.

Някои сушени плодове (стафиди, боровинки, фурми и сини сливи) имат положителен ефект върху състава на чревната микробиота, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Честото изправяне на косата увеличава риска от рак
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?
Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват с...
Червено вино или кафе върху килима – не се притеснявайте, има хит...
Възрастна българка: Сега отиваме тук да хапнем по един десерт и т...
Синоптикът Петър Янков: Снегът идва на тези дати!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).