Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли как правилно се варят картофи?
Автор: Цвети Христова 16:51 / 05.02.2024Коментари (0)4085
©
Картофите са един от любимите хранителни продукти на българите. Sofia24.bg ви пита - знаем ли как правилно да варим картофи? Много често хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. Но така се губят почти всички хранителни вещества. Суровите картофи трябва да се пуснат във врящата вода и да се осолят чак когато омекнат.

Стари картофи пък се варят без да се белят. Някои хора варят картофите във вода и малко мляко. Така те стават по-вкусни.

Картофите съдържат магнезий, калций, желязо, манган, йод, натрий и сяра. Затова трябва да съхраним максимално добре тези вещества при термичната обработка. 

Младите картофи са с ниско съдържание на нишесте и кипят много бързо. Те се почистват чрез изстъргване на тънката обвивка от повърхността. Това обикновено се прави с нож. Поставят се във вряща вода, като са готови след около 20 минути, но трябва да внимавате да не ги преварите.

На старите картофи може да им отнеме и 40 минути варене. Някои домакини варят картофите в зеленчуков или пилешки бульон. Може да добавите растително олио или масло, скилидки чесън, лук или целина, морков, черен пипер, магданоз и розмарин.

Но на първо място копър. Повечето хранителни вещества се запазват, когато картофите се приготвят и консумират с обелката. Ако белите картофите, използвайте белачка, за да запазите хранителните вещества. 

Картофите са с много ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий.

Добър източник са на диетични фибри, витамин В6, калий и манган. Много добър източник на витамин С.

Картофите са един от най-богатите източници на нишесте, витамини, минерали и диетични фибри. 100 грама осигуряват близо 70 калории, обаче, те съдържат много малко мазнини (едва 0,1 грама на 100 грама продукт) и никакъв холестерол.

Те са много добър източник на разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат защитата на дебелото черво от полипи и рак. Картофите способстват за поддържане нивата на кръвната захар в нормални граници.  

Картофите са един от най-богатите източници на витамини от група B като пиридоксин (витамин В6), тиамин (витамин В1), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина и фолиева киселина (витамин В9).

Пресният картоф заедно с кожата е много добър източник на витамин C. 100 грама пресен картоф осигурява 20% от дневната нужда от този витамин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: