Знаете ли какъв е истинският цвят на огледалото?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 25.01.2024
1354
Всеки ден се гледаме в огледалото и виждаме различни цветове в отражението. Но какъв цвят е самото огледало? Сребрист ли е или изобщо няма цвят? Отговорът на този въпрос е по-сложен, отколкото изглежда.

Огледалата имат много общо с белите предмети, но всъщност огледалата са зелени на цвят. Но защо? Човешкото око възприема радиация в доста тесен диапазон от дължини на вълните. Нарича се видимата част от спектъра. Излъчването от нашето Слънце има приблизително еднакъв интензитет в цялата видима част на електромагнитния спектър. С други думи, всички цветове на дъгата на слънчева светлина са приблизително еднакво ярки.

Комбинацията от всички тези цветове се възприема от очите ни като бяла светлина. При удряне на обекти част от радиацията се абсорбира от тяхната повърхност или вътрешна структура, част се отразява и част от радиацията може да премине през дебелината на обекта. Цветът му се определя именно от отразената и погълната радиация. Тъй като бялата светлина - комбинацията от всички цветове на дъгата - обикновено пада върху обекти, когато се абсорбира определена дължина на вълната, отразената светлина вече не става бяла.

Цветът се променя, защото някои от съставните му компоненти се абсорбират от обекта. Има пигменти, които абсорбират всички компоненти на бялото, с изключение например на зелено или синьо. В резултат на това оцветените с такива вещества материали придобиват зелен или син цвят.

Но какво ще кажете за огледалото, защото то отразява цялата светлина, която пада върху него? Прави се аналогия с белия цвят: той се получава, когато обектът не абсорбира нито един компонент от падащата върху него светлина и я разпръсква от всички посоки. За разлика от нормалния бял обект, огледалото отразява светлината под ясен ъгъл, което ви позволява да заснемете изображение на източника на светлина и обектите, разположени зад повърхността му.

Така че можем да кажем, че идеалното огледало има бял цвят. Но всъщност такива огледала не съществуват в природата - всеки подобен материал има вътрешни дефекти, които не им позволяват да отразяват 100% от падащата светлина. Всъщност огледалата отразяват падащата върху тях радиация с дължина на вълната 510 нанометра малко по-добре от другите цветове. Съответства на зеления цвят, който виждаме. И така, огледалата, макар и трудно забележими, са зелени, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6066):
01.10.2024 Ще се превърне ли "Тревожност" в хит?
24.09.2024 Ивайло Захариев: Съпругата ми бе подложена на онлайн тормоз, получаваше съобщения всеки ден
24.09.2024 Хванаха Радина Кърджилова как се кара с новото гадже на улицата
10.09.2024 12 години заедно, 4 деца, а любовта им е като по филмите
09.09.2024 Фаталната любов, която пленява сърцето на Мерил Стрийп, но свършва преди да е започнала
09.09.2024 Георги Тошев призна за Натали Трифонова
Още новини от Любопитни новини:
Появиха се кадри от "Сиромах" на Емануела
Джъстин Бийбър с шокираща изповед за наркотиците
Срещали ли са се децата на принц Хари и принц Уилям?
Анелия най-после проговори за катастрофата
Иво Сиромахов: Дали пък тези лидери не са забогатели внезапно?
Моника Белучи си взе куче от развъдник в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).