Знаете ли какво е Русенска гозба или "Чушкина манджа"? Ето как да си я приготвите
Знаете ли какво е Русенска гозба или "Чушкина манджа"? Ако сте от Русе, може и да не отговаряте. Тази гозба е уникално вкусна и се прави само с 5 съставки. Чушки, мляко, брашно, чесън и олио... забравих за солта, но тя не мисля, че липсва. Това пита известният готвач Иван Звездев и представя ястието.
Необходими продукти:
1 буркан печени червени чушки - 800 грама
1 л прясно мляко
1 глава чесън
6 с.л. олио
4 с.л. брашно
1 ч.л. сол
Ето какви са и стъпките за приготвяне на госбата:
1. Чушките се отцеждат добре от течноста в буркана и режат на ивички.
2. В тенджера се налива олио и загрява слабо. Слагат се чушките, котлона се увеличава на по - висока степен и пърженето е около 2-3 минути като се бърка периодично.
3. Чушките се изваждат с решетъчна лъжица. Мазнината се поръсва с брашното и запържва до златисто.
4. Залива се със студено прясно мляко и се разбърква непрекъснато до получаването на гъста смес. Посолява се и вари минута.Когато сместа е готова, се слагат чушките и ситно нарязан чесън, след което ястието се отегля от котлона и поднася.