Знаете ли какво има в телешкия салам? Всичко, но не и телешко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:58 / 20.08.2024
1477
Често в България продуктите, които консумираме, не са точно това, което пише на етикетите им. Така редовно се случва да си закупим краве масло от палма, водно пиле и кренвирши от нишесте. В този списък спокойно вече намира място и телешкият салам.

Последни проверки, направени в магазинната мрежа на страната, показват, че в иначе харесваният колбас има почти всичко друго, но не и телешко месо.

Това може и да се разбере и без лабораторни анализи, ако потребителите си направят труда да хвърлят едно око на етикетите, които производителите са задължени да поставят на продуктите си.

При по-внимателен преглед на оскъдната информация, дадена ни от производителите, може да се види, че голяма част от българските телешки салами са направени от свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители и консерванти.

Отделно от това, ако все още не са се отказали от покупката си, потребителите разбират, че колбасът, който купуват, е обилно "подправен" с цяла палитра от химикали, като дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

Обикновено на етикетите има и дълга поредица от познати и непознати Е-та като Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др., пишат от gotvach.bg.

Изследване на Университета по хранителни технологии е установило, че в по-голямата част от телешките салами и кренвирши има голямо съдържание на машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат). Добива се от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни.

Анализът е установил, че основното съдържание на тази по-скоро смес, отколкото месо, е главно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан, както и голям процент смлени кости на прах.

Редица изследвания на български и световни експерти са доказали, че ползването на тази смес в изработката на колбаси е опасно и може да доведе до развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.

Отделно от това огромен процент от месото, което се влага в производството на български колбаси, е пред разваляне и дори гниене.

Това обаче не притеснява производителите при условие, че в месото в този етап на разлагане може да има наличие на патогенни микроорганизми като салмонела, листерия, стафилококи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Известен пластичен хирург: Започнах да отказвам, защото ми дойде ...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"
Терзиев за Цветана Манева: Тя е истинско олицетворение на духа, к...
Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).