Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кога е построена най-голямата светиня в България?
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 10.07.2024Коментари (0)1514
©
“От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имали по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български отец…"

Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.)

Рилският манастир

Най-големият манастир и един от символите на България е Рилският манастир, включен в Списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Историята на рилската обител е свързана с първия български светец - Свети Иван Рилски - живял няколко години в пещера, разположена близо до днешния манастирски комплекс.

Рилският манастир се намира на 1147 м надморска височина, в сърцето на Рила, Югозападна България, община Рила. Простира се на 5 етажа, от които видими са само четири.

Кога е построен Рилският манастир?

 

Най-големият манастир е основан в средата на 30-те години на X в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси - отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща.

Монахът Иван Рилски избира отшелничеството като път към постигане на сливане с Бога. Неговото заселване в горите на Рила се смята за начало на основаването на Рилския манастир. Постепенно това място се превръща в духовен и културен център на цялата страна.

Комплексът претърпява многократни преустройства, за да достигне до величествения вид, който познаваме днес.

Рилският манастир през годините

През Византийско робство манастирът се превръща в опора на българското народностно съзнание. През 1333-34 г. с дарителската помощ на протосеваст Хрельо Драговол манастирът се превръща в солидна сграда с изящна вътрешна архитектура и декорация. Тогава са построени каменна църква, отбранителна кула и някои други сгради.

По-късно голяма част от приноса на дарителя е загубена заради многобройните разрушения в резултат на османски нападения. Днес от щедрото дарение на Хрельо е останала само кулата, известна като Хрельовата кула. Следват няколко века на постоянно разрушаване и престрояване.

В средата на XV в. Рилският манастир е плячкосан за пореден път и временно преустановява своята духовна дейност. Малко по-късно благодарение на братята Йоасаф, Давид и Теофан възстановява дейността си. През 1466 г. е подписан договор за взаимопомощ с руския манастир “Св.Пантелеймон" от Атон, който и до днес се съхранява в оригиналния си вид. През 1469 г. рилските монаси получават разрешение от Мурад II да пренесат мощите на Иван Рилски от Търново в манастира.

През XVI-XVII в. манастирът е обложен с тежки данъци, преживява няколко пожара и често е ограбван. Въпреки това, неговата духовна дейност не се преустановява. Продължават да се събират и преписват книги и реликви. Манастирът установява контакти с манастири от Румъния, Сърбия, Русия и с тези от Света гора. Получава много дарения и грамоти от руски владетели, молдовски войводи и чуждестранни духовници.

В Рилския манастир работят книжовници и просветители, сред които Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, който открива тук килийно училище и много други.

Най-плодотворният период за Рилския манастир е Възраждането, когато се формира днешният му облик. През 1778 г. комплексът претърпява стихиен пожар. Възстановен е през 1784 г. от майстор Алекси, който през 1816-1819 г. построява източното, северното и западното крило. Голяма част от манастира е опожарена отново през 1833 г., а възстановяването му отново е дело на майстор Алекси. В периода 1833-1837 г. е построена и основната църква “Рождество Богородично" от майстор Павел Иванович. През 1847 г. майстор Миленко издига южното крило на манастира. 

От 1961 г. Рилският манастир е превърнат в национален музей а районът около него - в природен парк. Включен е в Стоте национални туристически обекта и е със статут на отделно селище с население от 65 жители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: