Знаете ли кой плод помага при инсулинова резистентност? 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:29 / 11.03.2024
1811
При наличието на инсулиновата резистентност включването на определени храни в диетата може да помогне за подобряване на качеството на живот, особено при наличието на риск от развитие на диабет. Това споделя Джоселин Лоран, доктор по медицина и професор в Регионалния медицински център на Карлския университет и съветва задължително да включите в диетата си авокадо.

Какво е инсулин и как действа?

"Инсулинът е не само лекарство, което помага на хората да контролират диабета, но и хормон, който се произвежда естествено в тялото и е жизненоважен за нашето благополучие. Инсулинът е като ключ, който отваря клетките на нашето тяло и внася захарта вътре в тях и след това я използва за енергия. Захарта захранва нашето тяло, както бензинът захранва автомобил. Въпреки това, тялото може да развие резистентност към този важен хормон. Това сигнализира, че нещо не е наред с него", казва специалистът.

"Когато имате инсулинова резистентност, ключът – инсулинът – вече не работи правилно. Така че са необходими повече действия от страна на организма за извършване на същата работа. В крайна сметка с течение на времето нивата на кръвната захар стават достатъчно високи, за да бъде диагностициран диабет тип 2", допълва д-р Лоран.

Плодът, който помага при инсулинова резистентност 

"Ако имате инсулинова резистентност, диабет тип 2 или просто сте наясно със здравето си, трябва да преосмислите диетата си. Задължително включете авокадо в диетата си. Има няколко храни, които е важно да ядете, когато имате инсулинова резистентност, но една от тях е любима сред диетолозите по диабет. И това е авокадо", казва специалистът.

"Като източник на мононенаситени мазнини и фибри, прясното авокадо може да бъде чудесно допълнение към план за хранене, насочен към подобряване на инсулиновата чувствителност", допълва д-р Лоран.

Диетологът и експерт по лечебно хранене при диабет д-р Ерин Палински-Уейд отбелязва, че 79% от въглехидратите в авокадото идват от фибри. Авокадото съдържа три грама от този важен въглехидрат.

"Диета с високо съдържание на фибри ще помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава здравето на червата - два ключови компонента за подобряване на инсулиновата чувствителност. Фибрите забавят храносмилането, помагат за регулиране на кръвната захар и ви карат да се чувствате сити по-дълго, за да предотвратите преяждането", казва още д-р Уейд.

Диетологът Мишел Рутенщайн добавя, че друго предимство на авокадото е ниското му съдържание на въглехидрати. Микроелементите в авокадото поддържат цялостния метаболизъм и могат да помогнат при регулиране на теглото. Това прави плодът ценна добавка към балансирана диета за хора с инсулинова резистентност.

"Проучване свързва консумацията на авокадо с подобрени нива на кръвната захар при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване и инсулинова резистентност. И друго проучване, включващо повече от 14 000 души, установи, че авокадото също подобрява нивата на кръвната захар при участници с диабет тип 2. Авокадото може да се консумира по различни начини: в салати, пълнено в пита, добавено към сандвичи, направено на смути", казва д-р Рутенщайн.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Има един много полезен и лесен начин да поправим грешката, ако см...
Ако се чудите какво да си обещаете да правите или не през 2025 го...
Проф. Рачев посочи къде може да се усложни обстановката заради сн...
Този витамин е изключително важен за организма – ето, с кои храни...
В очакване на снега: Практични съвети за шофирането в зимни услов...
Идва ли лошото време?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).