Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли тези факти за зелените очи?
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 17.09.2024Коментари (0)626
©
Търсите факти за зелените очи? Имате ли членове на семейството или приятели с този цвят на очите? Чудили ли сте се откъде идват зелените очи?

Ако отговорът е да, добре дошли в клуба. Много хора са любопитни за зелените очи, защото са толкова очарователни.

Въпреки че няма начин да бъдем сигурни, учените смятат, че 2% от световното население има зелени очи. Честотата на хората със зелени очи зависи до голяма степен от географското местоположение.

Пигментация и цвят на очите

Много хора смятат, че зелените очи са резултат от очна пигментация. Но това е често срещано погрешно схващане. Това е така, защото очните пигменти не съдържат цвят на очите.

С други думи, хората със сини очи нямат сини пигменти, а хората с кафяви очи надолу имат кафяви пигменти.

За да внесем яснота, нека да разгледаме няколко термина, които ще послужат като основа за всичко, което следва. 

Ирис: Около зеницата е ирисът; пръстеновидна мембрана, която съдържа пигментация. Той седи точно зад роговицата на окото.

Пигментация на очите : Клиничен термин, използван за описание на цвета на очите. Често, колкото по-уникален е цветът на очите на човек, толкова по-описателен е терминът. Примерите включват леска, нефрит, аква, кехлибар и жасмин.

Меланин : Сложен полимер, произведен от аминокиселината тирозин. Това е критичен компонент за това как хората възприемат цвета на очите.

Липохром: Жълтоподобна пигментация, която придава на някои хора необичайния кехлибарен цвят на очите.

Сега, след като имате общ преглед на терминологията, нека да продължим и да изследваме 25 удивителни факта за зелените очи, които може да ви изненадат!

1. Как хората получават зелени очи

Зелените очи, както всеки друг цвят на очите, са функция на генетиката и се влияят от 1) пигментацията на вашия ирис и 2) ; начинът, по който светлината се разпръсква през меланиновата основа.

В еволюционната биология генетиката и наследствеността се сливат, за да създадат черта в даден организъм. При хората това може да означава изразителна черта на зелените очи.

2. Разсейването на светлината влияе на цвета

Забелязали ли сте някога, че някои хора имат различни нюанси на цвета на очите? Например вашият приятел може да има лешникови очи, а вашият братовчед може да има цвят на водорасли.

Част от причината за това е свързана с явлението Релеево разсейване; термин, използван за описване на начина, по който светлината се разпръсква по спектралната дължина на вълната.

Лесен начин да мислите за концепцията е да разгледате как изглежда небето в ясен ден. Обикновено е бледо синьо. Причината да усетите този цвят е начинът, по който светлината преминава през атмосферата и се отразява от океаните на планетата.

Марс, обратно, е лишен от океани. Повърхността му е кафеникавочервена. В резултат на това атмосферата на Марс излъчва ръждив цвят, отражение на земята отдолу. Преди милиони години, когато Марс можеше да задържа вода, отражението много вероятно щеше да е синкаво и може би дори зеленикаво.

По почти същия начин динамиката на цвета на очите работи почти по същия начин.

3. Включени са 16 гена

Проучване от 2008 г. в American Journal of Genetics постави началото на нова ера за начина, по който мислим за цвета на очите. В миналото повечето хора смятаха, че пигментацията е функция на доминантен ген.

Изследването обаче предполага, че до 16 гена могат да бъдат включени с пряко въздействие върху това как цветът се изразява в ириса. Учените наричат ​​това полигенен ген.

4. Зелени очи и антропология

Има някои антропологични доказателства за хора със зелени очи, датиращи от ранното начало на човечеството. Изследователите смятат, че хора със светли очи са живели в планинската система в Евразия, разположена между Черно море и Каспийско море.

От гледна точка на еволюцията тази област е известна като "Пътят на коприната"; естествен сухоземен мост, съществувал между 120 г. пр. н. е. – 1450 г.

5. Биологични причини

Пътят на коприната имаше решаваща роля в създаването на ранните цивилизации на Китай, Кралство Корея, части от Япония, Индийския субконтинент, региони на Персия и Арабския рог и Африка.

Ранните търговци са използвали този маршрут за целите на търговията. Смята се, че народите от различните региони са се срещали по този път и са се размножавали.

Това може да е причината да виждаме толкова много хора със зелени очи в части от Европа, Африка и Азия.

6. Разглеждане на OCA2 ген

Смята се, че генът OCA2 влияе върху цвета на очите. OCA2 дава инструкции за създаване на ензим, наречен P протеин. Този протеин се намира в меланоцитите; специализирани клетки, които отделят пигмент, наречен меланин.

Докато учените не са напълно сигурни, някои смятат, че липсата на P протеин, създаден от OCA2, може да е отговорен за интензитета на цвета.

Това може да помогне да се обясни защо някои хора имат яркозелени очи, а други имат нюанси на лешниково-кафяво. Жълто и синьо, когато се комбинират, правят зелено.

7. Ранен произход на зелените очи

Много учени вярват, че светлите очи, включително зелените, може да са се появили за първи път при хора от ирански, испански, бразилски и пакистански произход в началото на кайнозойския период.

В геоложкото време това би било между епохите на плейстоцена и холоцена, преди около 2 до 3 милиона години. 

В много отношения това има смисъл, когато вземем предвид Пътя на коприната, споменат в номер четири.

8. Зелените очи се срещат във всички раси

Наличието на зелен цвят на очите може да се намери във всички раси. Противно на градския мит, този нюанс на цвета не е уникален за хората от европейски произход.

Поради генетични мутации, настъпили през хилядолетието, виждаме вариации на зеленото сред нашите видове.

9. Здравето може да повлияе на цвета на очите

Докато очите ви са фиксирани в цвета си, това не означава, че те не могат да се променят. Всъщност определени здравословни състояния могат да променят начина, по който се преживяват от другите.

Например, ако имате глаукома и се лекувате с определени лекарства, цветът на очите ви може да се промени трайно.

Синдромът на Horner и хетерохромният иридоциклит на Fuch също могат да променят цвета на очите ви. Ето защо трябва да се свържете с Вашия лекар, ако някога забележите внезапна промяна в зрението или забележите нещо различно в цвета на очите си.

10. Повишен риск от някои видове рак

Смята се, че хората със светли очи, като зелени и сини, са изложени на по-висок риск от определени видове рак, като вътреочен меланом .

Независимо от цвета на очите, трябва да носите слънчеви очила, които предпазват от ултравиолетова светлина. Никога не гледайте директно в слънцето, тъй като това може да увреди трайно зрението ви.

Можете да си купите слънчеви очила почти навсякъде, но оптометристите препоръчват поляризирани стъкла, които предлагат максимална защита. 

11. Влияние на алкохола

Забелязали ли сте някога, че когато човек пие алкохол, интензитетът на цвета на очите му изглежда се променя? Някои описват това явление като лъскав вид.

Това, което наистина се случва, е, че зениците на човека се разширяват. На свой ред това може да повлияе на нивата на интензивност.

12. Едно зелено око

Някои хора имат едно лешниково око и едно синьо око. Други имат лешникови очи и кафяви очи.

Медицинското наименование на това състояние е хетерохромия. Въпреки че няма твърдо съгласие сред учените относно причините за тази уникална очна характеристика, някои смятат, че тя е свързана с генна мутация.

13. Няма два еднакви цвята на очите

Вашите зеленикави очи може много да приличат на същия нюанс като на баба ви, но това е сигурно – те не са копия.

Това е така, защото няма двама души с напълно еднакъв цвят на очите, с изключение на еднояйчните близнаци.

14. Грим и цвят на очите

Начинът, по който се възприема цвета на очите на човек, може да бъде повлиян от козметиката. По този начин е възможно да се създаде илюзията за по-голяма интензивност.

15. Цветът може да се промени с възрастта

Някои хора забелязват, че в течение на живота си цветът на очите им ще се промени. Въпреки че е малко вероятно някой да премине от синьо към кехлибарено, възможно е кафявото да се трансформира в лешниково.

Обратно, други може да забележат, че цветът на очите им ще потъмнее, превръщайки лешниковите очи в кафяви.

16. Алергии и цвят на очите

Ако имате алергии, може да сте забелязали, че цветът на очите ви може да промени интензитета си. Пример може да бъде светлозелено, което изглежда става по-зелено.

Голяма част от това е свързано с връзката между хистамините и разкъсването на роговицата. При по-голямо количество влага се появява по-интензивен цвят на очите.

17. Време на деня

На сутринта човек със зелени очи може да изглежда като мътен. С продължаването на деня интензивността може да се изостри.

Част от това е свързано с кръвообращението и начина, по който различните хранителни вещества се доставят в очите.

18. Емоции

Очите ви стават ли по-блестящи, когато се чувствате щастливи? Стават ли по-цветни, когато сте ядосани или тъжни?

Причината е, че вашите зеници се разширяват в съответствие с вашето усещане. Отдавна е известно, че емоциите влияят върху възприемането на цвета на очите.

19. Харисън Форд има зелени очи

В технически смисъл актьорът, известен с ролята на Ханс Соло в сагата "Междузвездни войни", както и с Индиана Джоунс, има зелени очи. Е, вариация на зеленото, за да бъдем точни.

Форд, роден през 1942 г., има зелено-сини очи.

20. Зелените очи са считани за най-привлекателни

Според редица обществени проучвания, включително анкета , проведена на този уебсайт, зелените очи се считат за най-привлекателните от различните нюанси.

Синьо и лешниково също са популярни. За да не бъде пропуснато, кафявото също се харесва на мнозина.

22. Зелени очи и подпухналост

Много хора вярват, че хората със зелени очи са по-податливи на подпухналост на очите и страховитите "торбести очи".

Въпреки че няма клинични доказателства за това, ние знаем, че някои раси са по-склонни да се борят с алергии, отколкото други.

Възможно е ефективно лечение на торбести очи с прости домашни средства. За да стигнете до корена на подпухналостта си обаче, най-добре е да посетите лекар.

23. Меланин и лешникови очи

Цветът на очите ви също е свързан с концентрацията на меланин във вашата пигментация. Колкото по-голям е меланинът, толкова по-наситен е цветът.

Лешниковите очи, например, имат нещо като средно количество меланин, което помага да се отрази навън зеленикавокафяв оттенък.

24. Някои животни имат зелени очи

Обичаме да мислим за цвета на очите по отношение на хората, но всъщност много животински видове имат зелени очи.

Примерите включват котки, кучета, влечуги и някои риби.

25. Дрехите могат да повлияят на цвета на очите

Вашият избор на облекло може да повлияе на това как другите възприемат цвета на очите ви. В случай на зелени и лешникови очи, ризи, якета и пуловери, които са в златисто, синьо и изумрудено, могат да придадат повече жизненост на вашите хора.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: