Знаете ли за какво са полезни гроздовите семки?
Ползите от гроздето са широко известни. Витамините, минералите и важните за организма вещества, които съдържа, забавят процеса на стареене, прочистват червата от токсини и регулират метаболизма.
За да извлече тялото на човека повече ползи, според специалистите гроздето е добре да се яде със семената му, ако отсъстват храносмилателни проблеми.
В малките дискретни семчици се крият много ценни свойства, особено в екстракта от гроздови семки.
Свойства на гроздовите семки:
Съдържат антиоксиданти
Основно свойство на семките от гроздето е наличието на антиоксиданти като фенолите и танините. Тези вещества защитават тялото от свободните радикали, предотвратяват стареенето и влошаването на състоянието на различни органи, тъкани и клетки. Пречат на появата на бръчки, суха и състарена кожа. Като един от най-добрите антиоксиданти, те повишават положителните ефекти на витамините С, Е и бета каротин.
Защитават организма
Семките от гроздето изпълняват ролята на защитник на организма от вредни въздействия като замърсяване, тютюнопушене, стрес, алкохолизъм, помагат на пасивните пушачи да се предпазят от такъв тип замърсяване. Те пречистват кръвта и в същото време подпомагат кръвообращението.
Помагат при сърдечни проблеми
Наличието на биофлавоноиди в гроздовите семки укрепва стените на кръвоносните съдове още в първите часове след консумацията им и така се явяват средство за превенция на сърдечни проблеми.
Притежават антибактериални и противовъзпалителни свойства
Мощните антибактериални и противовъзпалителни свойства на семките от гроздето помагат при различни възпалителни заболявания като артрит, дерматит, кожни заболявания, колит, гастрит и други. Имат силата на превантивно средство срещу рак на дебелото черво, пречистващо червата средство и предотвратяват заболявания от всякакъв вид.
Ползи за бъбреците и черния дроб
Тези семена са полезни за черния дроб, намаляват и риска от увреждане на бъбреците, защото пречат на оксидативния стрес да поразява органите.
Заздравяват рани
Твърде малко хора знаят, че яденето на гроздови семки помага на раните да заздравеят по-бързо. Това е защото съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които имат роля в зарастването на раните.
Намаляват риска от рак
Ежедневният прием на гроздови семки намалява риска от рак. Тези семена предотвратяват риска от различни видове рак.
Помощник на красотата
Антиоксидантите са много ефективни в грижата на кожата, тъй като окисляването на клетките е основна причина за недостатъците по кожата. Гроздовите семки запазват тъканите меки и здрави. Подпомагат растежа на косата и затова са съставка в много продукти срещу косопад - масло от гроздови семки срещу косопад.
Състав на гроздовите семена
Възможностите на гроздовите семена в превенцията и лечението на различни здравословни проблеми се дължат на техния богат състав. В тях се съдържат до 20 процента мастни киселини. Те са разпределени по следния начин:
- 72 процента линолова киселина;
- 16 процента олеинова киселина;
- 7 процента стеаринова киселина;
- 4 процента палмитинова киселина;
- 1 процент алфа линоленова киселина.
Семената на гроздето са важен източник на микро и макро елементи. Те са представени от калий, калций, магнезий, манган, желязо, мед, цинк, сяра, хлор, силиций.
Гроздовите семена съдържат също феноли, стероиди, витамини А, В, Е, аскорбин и ниацин. В допълнение към тях са витамин К, фолиева киселина, токофероли, пантотенова киселина.
Съдържанието на калории в гроздовите семки е 64 килокалории в 100 грама семки, като съотношението на мазнини, протеини и въглехидрати е съответно 18 грама; 0 грама; 10 грама. Хранителната стойност варира в зависимост от сорта грозде, степента на зрялост и отглеждането.
Дозировка и противопоказания за използване на гроздовите семена
Консумацията на гроздови семена трябва да се съобрази с особеностите на гроздето. Самите семена са покрити с дебела ципа, обвиваща гроздовия плод.
Ако семето се консумира заедно с гроздовете, ползите за организма са незначителни, а при заболявания на храносмилателната система дори ще бъде вредно да се ядат, защото дразнят лигавиците на стомаха и червата, а това обостря заболяванията на храносмилателния тракт. При хранителни алергии, по време на бременност и кърмене е забранено да се ядат семките на всички плодове, а това се отнася и за гроздето.
При липса на противопоказания средната дневна доза е 45-50 грама семена. Трябва да не се забравя, че прекомерната консумация на грозде заедно със семената може да предизвика алергии, запек, кървене поради разреждане на кръвта.
Приложение на гроздовите семена и техните продукти
В народната медицина
Гроздови семена под формата на отвара се използват като диуретично средство. Отварата се предписва и при наличие на камъни в бъбреците и подагра. Биологичните компоненти алкализират урината, регулират обмяната на пурини в организма, намаляват концентрацията на пикочната киселина и пречат на образуването на уратни камъни. Те са с противовъзпалителен и обезболяващ ефект.
Ефикасни са като превенция срещу рак, тъй като инхибират растежа на раковите клетки и забавят и процеса на стареене, пише gotvach.bg.
Намират приложение при лечение на грипни състояния, тъй като са допълнителен източник на витамини и минерали и възстановяват защитните функции на имунната система.
Продуктът има свойството да забавя развитието на катаракта и да премахва усложненията.
Редовната употреба на семената на гроздето като хранителна добавка е профилактика срещу много заболявания в напреднала възраст като Болест на Алцхаймер, деменция, атеросклероза, проблеми с менопаузата. Препоръчва се като профилактика при розацея, разширени вени и целулит.