Знаете ли защо тираджиите носят фаянсова плочка в камиона?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:34 / 14.08.2023
2157
Немалко български шофьори, особено онези, които управляват МПС още от времето на соца, товарят колите си с какви ли не ненужни неща. В багажните на техните автомобили можете да видите различни пособия, като чукове, брадви, балатум и дори второ резервно колело, което драстично намалява размера на товарния отсек. А какво да кажем за риболовните принадлежности. Повечето от тези неща са абсолютно ненужни, но има и такива, които могат да помогнат на водача в екстремна ситуация.

И то такива, които на пръв поглед са много необичайни. Например в салона можете да видите плочки за интериорна декорация. Обикновено тава плочка се поставя в джоба на шофьорската врата, тоест по-близо до вас. Освен това стандартните плочки не са подходящи, необходим е гранитогрес - много издръжлив изкуствен довършителен материал, който имитира естествен камък. 

Шофьорите на камиони с уважение наричат плочката "помощник" и много от тях винаги я вземат съ себе си на дълги пътувания. Благодарение на тази плочка "тираджията" получава практична кухненска дъска: може да реже сирене, колбаси и други продукти. Ползата е, че при постоянна работа с нож на повърхността не се отделя част от плочата и съответно прах, който човек поглъща с храната.

Но не това е важното. Аморфно-кристалната структура на материала го прави по-здрав от стъклото. Достатъчно е дори с малко сила да ударите с ъгъла на плочката върху стъклена повърхност и тя веднага ще се разбие на парчета.

Това е важно, когато внезапно се случи инцидент, при който водачът не може да отвори вратата и да излезе от кабината, като например превозното средство да започне да потъва под вода, но има и много други ситуации, при които след инцидент, вратата не може да се отвори. А шофьорът в такива ситуации има само няколко минути, за да излезе от кабината, пише automedia.investor.bg. 

Счупването на странично стъкло с юмрук също не е толкова лесно. Най-вероятно опитите ще бъдат неуспешни дори за физически силни мъже. А да държите чук до вас е непрактично - заема много място, а фаянсовата плочка е компактна и дори по-ефективна.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...
Радио "Фокус" с обновена програмна схема и профил
Ето какви са първите действия при хранително отравяне 
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).