Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
10 години след атентатите от 11 септември 2001 г САЩ почитат жертвите
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 11.09.2011Коментари (0)845
©
С множество възпоменателни церемонии САЩ си спомнят за атентатите отпреди 10 години, оставили незаличим отпечатък в националната памет. Президентът Барак Обама ще посети Кота Нула - мястото, на което се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в които на 11 септември 2001 г. се врязаха два похитени от терористи самолета, извършващи полети от Бостън за Лос Анджелис.

Обама ще присъства и на церемония в Пентагона, във Вашингтон, където преди 10 години се разби отвлечен от терористи самолет, изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис. Президентът ще бъде и в Шанксвил, в щата Пенсилвания, където на 11 септември се разби четвърти самолет, изпълняващ полет от Нюарк за Сан Франциско. Той също беше похитен от терористи и се предполагаше, че е трябвало да се разбие в Белия дом или Конгреса, но навременната героична намеса на пътниците предотврати този атентат и самолетът падна в Пенсилвания.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония ще присъства и бившият американски президент Джордж Буш-младши, кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани. Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Те ще бъдат спазени в минутите, в които преди 10 години двата похитени самолета се врязаха в двете кули-близнаци на СТЦ и минутите, в които двете кули рухнаха.

На церемонията в Ню Йорк ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди жертви. На събитието ще присъстват и близките на загиналите. После на мястото, на което се издигаха кулите-близнаци, ще бъде открит Мемориалът на жертвите, изграждан в продължение на пет години.

За десетата годишнина от атентатите в Ню Йорк са предвидени още възпоменателни церемонии. Подобни ще има и в други градове на страната. Сред тях възпоменателни походи и маратони, изложби на снимки, човешка верига в Манхатън, танцови спектакли, множество концерти на Таймс скуеър, в центъра Линкълн в Ню Йорк и в няколко църкви.

В залата за спектакли на центъра "Кенеди" във Вашингтон ще се състои Концерт на надеждата - програма, включваща музикални изпълнения и четене на поеми. По повод тъжната годишнина Държавният департамент призова американците по целия свят да бъдат особено бдителни. Мерките за сигурност в САЩ са повишени след като бе получена достоверна, но непотвърдена информация за готвен атентат с участието на трима души и кола или камион бомба.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: