Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Панайотов: Единственото богатство на кораба "Панега" е екипажът
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 12.05.2010Коментари (0)2071
© Varna24.bg
Говорителят на Параходство Български морски флот капитан Атанас Панайотов:

- Има ли някаква нова информация около корабът, около танкерът „Панега"?
- Информация очакваме всеки момент, защото похитителите все още не са потърсили застрахователя за преговори. Но тази нощ бяха информирани близките на всички членове на екипажа и по тяхна молба, засега, няма да съобщаваме нито едно име, защото те също имат някои съображения, а и да можем да ги оставим телефоните им тихи, за да могат те да се свържат със своите близки, защото очакваме те да получат такова обаждане. И днес при развитие на някаква ситуация, ще имате съобщения. Но аз предполагам, че ще организираме към обяд и пресконференция и ще поканим всички медии, за да може да дадем повече информация и колегите, които се занимават със случая също.

- Имате ли данни дали всички моряци, които са на кораба са добре, няма пострадали?
- При всички случаи трябва да са добре. И без това... Корабът е без товар, корабът е достатъчно стар, за да бъде отвличан. Единственото богатство в момента е екипажът на кораба, така че пиратите имат всички основания да ги пазят и да се грижат за тях.

- Капитан Панайотов, в Аденския залив се взимат редица мерки безопасност на преминаващите кораби, наблюдава се постоянно ситуацията. Това, което се е случило възможно ли е било да бъде избегнато по принцип, тоест съществували ли са някакви допълнителни причини, които да са благоприятствали действията...
- Вижте, аз съм капитан втори ранг от резерва, достатъчно съм служил във военноморските сили и малко ми е необяснимо как на близо има... На седем мили е имало американска фрегата, малко по-далеч е бил индийски военен кораб, към който първо се обръща нашият капитан. От седем мили биха могли да забележат тези бързи придвижващи се цели и да реагират по-бързичко. Те са тръгнали, а седем мили за една фрегата не са толкова малко разстояние. Може би, ако са реагирали с вертолет или по някакъв друг начин. Но сега за беда имаме малко неприятно... Корабът е плавал в региона, който е обявен от силите на участващите в операция „Аталанта" за охраняван и затова капитанът първо се е обърнал към военен кораб да съобщи за появата на тази лодка. Но събитията са се разиграли почти светкавично. 18.25 часа, местно време, капитанът подава сигнал до индийския военен кораб, че към кърмата на кораба приближава лодка, от която се стреля, 18.30 часа вече е подаден сигнал за бедствие, че пиратите са вече на борда и наближат надстройката, където са екипажът, 18.32 връзката е прекъсната, 18.35 капитанът на „Панега" се обръща към капитана на фрегата, че корабът е заловен от пиратите. Но доколкото, знам силите на „Аталанта" следят местоположението на „Панега" и това е тяхно задължение.

- Казахте, че сомалийските пирати още не са установили контакт със застрахователя?
- Не.

- А самите сили на операция „Аталанта" успели ли са по някакъв начин да установят връзка с кораба или и това все още не се е случило?
- Не. Значи, това което официално е съобщено в „Аталанта" е, че се опитват да осъществят връзка. Единствената връзка е била в 18.30 часа, местно време, когато капитанът е бил принуден от пиратите да съобщи, че корабът му е заловен. Съобщението е на английски език, по международния канал 16, така че са го чули всички е региона.

- Не мога да не ви попитам, имате ли някаква информация за останалите два кораба, на които има български моряци - „Ейшън Глори" и Сейнт Джеймс?
- Те са на компания „Зодиак", където има много наши колеги, но там нещата също много са... Но аз се надявам, че там причина е може би, и товарът, който пренасят корабите. Напият танкер е бил празен, така че надявам да не се затегнат преговорите и да се реши в бързо време и благополучно за нашите хора.

- 28 вече са българските моряци в плен на сомалийските пирати, казвате че сега да се гадае не е много редно, но все пак как вие лично си обяснявате постоянните отвличания на плавателни съдове и то именно в район, който се охранява непрекъснато, международните сили за сигурност са там?
- Това там тези сили трябва да си го коментират, защото също за мен е необяснимо при наличието на спътниково разузнаване, на въздушни сили, които участват в тази операция, на силна електроника, която притежават военните кораби, тези лодки не изникват от нищото, те не са подводници... Може би там нещо трябва да се разсъждава, но това не е наш проблем. Нашият проблем в момента е освобождаването на екипажа.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 149
07.10.2010 »
17.09.2010 »
16.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: