Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бивш зам.-министър на отбраната: Иран няма да се ангажира директно с военен отговор
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 01.10.2024Коментари (0)428
©
Съобщения и на западни, и на арабски медии информираха за започването на наземната операция на Израел в Южен Ливан. Израелските военни твърдят, че израелските въздушни сили и артилерията подкрепят сухопътните сили с прецизни удари по военни цели в областта.

"Това, което не е ясно на този етап е каква е политическата цел. Какво предстои като военна задача да се реализира там и най-вече за колко време и колко навътре в Ливан ще навлязат войските. За широкомащабна война на този етап аз не мога да предположа, че ще стане.“

Това заяви пред bTV Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност.

"Хизбула“ е една доста сериозна паравоенна организация, надброяваща между 20 и 30 хиляди човека, които са много сериозно въоръжени. Предполага се, че те са получили стотици хиляди ракети и дронове от Иран. Аз предполагам, че това ще е сред основните цели на Израел – унищожаването на тези оръжия и разрушаване на цялата инфраструктура на организацията“, каза още той.

През последните дни наблюдаваме опитите на световните лидери за деескалация на напрежението в Близкия изток. Израел обаче все пак тръгна на тази сухопътна операция без подкрепата на САЩ и Европейския съюз.

"Израел цели да гарантира своята сигурност, което означава, че няма да се съобрази с призиви. Основният проблем на международната общност е съхраняване на живота на гражданските лица. Защото все пак "Хизбула“ е обявена за терористична организация и от ЕС и от САЩ, много терористични актове има извършени освен към Израел, и към  държавите в Европа“, каза той.

Божилов обясни, че затова е важно да се следи за времетраенето и обхвата на израелската операция, както и за реакциите на други страни в региона – като фокусът основно е върху Иран.

"Аз мисля че Иран няма да се ангажира директно с военен отговор. Ние видяхме, че и в предишни случаи Иран се е ограничавал в изстрелване на ракети, но аз съм убеден, че САЩ, които имат сериозно военно присъствие там, ще окажат съдействие на Израел, така че иранските ракети да бъдат неутрализирани“, каза още той.

Действията между "Хизбула“ и Ливан обаче не са еднакви. Ливанският премиер призовава за сключването на мир и заяви че те, към момента, нямат намерения да отвръщат на Израел с военна сила.

"Намаляването на влиянието или елиминирането на "Хизбула“ в Ливан е една от възможностите на Ливан да се възстанови като една  нормална държава. Наскоро мой чуждестранен колега се завърна от Бейрут и каза, че на практика това е една територия, в която не се знае кой управлява. "Хизбула“ загуби доста влияние, въпреки че беше в ливанското правителство, но нейните действия спрямо Израел влияят негативно на самия Ливан“, каза още Божилов.

Той даде за пример новото устройство в Иран. Обясни, че с идването на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, страната има за цел да подобри отношения си със Запада. По думите му сред иранци също има разделение и съпротива срещу оказването на помощ на организации като "Хузбула“ и "Хамас“.



Още по темата: общо новини по темата: 118
01.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: