България в Шенген: В Румъния очакват Холандия да спре да пречи на страната ни

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
16:52 / 01.12.2023
1569
Правителствени източници в Румъния очакват Холандия повече да не се противопоставя на присъединяването на България към Шенгенското пространство, видя "Фокус"

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер е изпратил писмо до премиера Марсел Чолаку на рождения му ден като жест, който министър-председателят от Букурещ тълкува като "размразяване" на отношенията. Премиерът Чолаку му благодари за жеста, пише Digi24. Наскоро той беше повече от остър с австрийския канцлер и коментатори споделят, че това очевидно е дало търсения ефект.

Писмото на австрийския канцлер идва в момент, когато Румъния се опитва да убеди Австрия да се откаже от ветото си върху Шенген. Правителствени източници твърдят, че това е "партия на шах", от която до голяма степен зависи дали Холандия (Нидерландия) ще се откаже от отказа си да приеме България в Шенген. 

Наскоро холандска делегация беше в съседната страна, за да види напредъка на България, разказва медията. Сигналите ще бъдат положителни, твърдят от Букурещ, които очакват Холандия повече да не се противопоставя на присъединяването на България в Шенгенското пространство. 

"Тогава е шахът в Австрия", казват цитираните източници. Решение за присъединяването на двете страни към Шенген може да бъде взето на извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи в края на декември, след като Румъния поиска оттеглянето на темата от дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември.

Достъпът до Шенген ще се осъществява постепенно, първо по въздух и от март 2024г.

Както "Фокус" вече ви съобщи в началото на седмица Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година. Правителствени източници в северната ни съседка заявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема. Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е "стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Холандия". Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (540):
06.09.2024 Експерт: Неприемането ни в Шенген доведе до километрични опашки по
границите
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
22.07.2024 Заместник-министър Темелакиев: България ще продължи да допринася за укрепване на взаимното доверие и доброто функциониране на Шенген
11.07.2024 В МВнР обсъждаха членството ни в Шенген заедно с представител от ЕК
08.07.2024 Министър Петко Николов каза колко точно милиона загуби има България заради забавянето на пълното й присъединяване към Шенген  
27.06.2024 Калин Стоянов: Оптимист съм, че до края на годината България ще бъде приета в Шенген и по сухопътна граница
Още новини от Международни новини:
Сигнал за бомба в катедрала вдигна на крак полицията в Словакия
YouTube подготвя инструменти за откриване на фалшиво аудио и виде...
Епидемията от холера набира скорост: СЗО регистрира значително ув...
Със скорост до 240 км/ч: Супер тайфунът "Яги" удари бреговете на ...
Най-малко 17 ученици са загинали при пожар в училище в Кения
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).