Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулкана Гриндавик остава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:15 / 03.06.2024
1613
Вулканът Гриндавик в Исландия изригна за пети път от декември месец насам. Последното изригване беше предшествано от поредица от земетресения северно от Гриндавик, крайбрежен град с население от около 4000 души, който беше изцяло евакуиран в края на миналата година. Вулканът се намира на 50 км от столицата Рейкявик, а опасността отново да започне да бълва лава, остава.

"Последното изригване не причини никакви щети на инфраструктурата. Щастлива съм, че бяха взети мерки. При предишното изригване беше прекъснато електричеството и подаването на топлата вода и това помогна сега да се вземат по-адекватни мерки. Тръбопроводите са с изкопани дупки около тях и са покрити с пръст, така че дори лавата да тече, тя изстива преди да проникне и да увреди тръбите. Направиха се и защитни стени", коментира пред NOVA Даниела Антонова, българка, живееща в близост до вулкана Гриндавик.

По нейни думи изригванията на вулканите са едни от най-малко изследваните природни бедствия и е трудно да се установи кога може да се случат.

"Засега лавата е активна, но изстина бързо и загуби първоначалната си скорост. Това изригване беше с много по-голямо количество лава. Но вече сме доста по-подготвени", обясни Антонова.

Българката разказа, че целият град Гриндавик реално не функционира, къщите са евакуирани, а хранителните продукти са изтеглени от района.

"Засегнатите хора трябва да търсят друга работа и училища за децата си. Държавата изкупува жилищата на пострадалите на 95% от цената, която те са били закупени, за да може да бъдат компенсирани по някакъв начин, а те да могат да започнат живота си наново някъде другаде", добави Даниела Антонова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (630):
28.09.2024 Земетресение от 4,6 по Рихтер удари Южна Гърция
26.09.2024 Застрашени сме от нови пожари, ерозия и обезслесяване, ако не се предприемат спешни мерки
25.09.2024 Земетресение от 4,6 по Рихтер удари Източна Турция
22.09.2024 Серия от земетресения разтърсиха Халкидики
22.09.2024 Земетресение от 5,1 по Рихтер удари удари Салвадор
21.09.2024 Обилен снеговалеж предизвика хаос в Южна Африка
Още новини от Международни новини:
Земетресение от 4,6 по Рихтер удари Южна Гърция
Израел ликвидира лидера на Хизбула Хасан Насрала
Земетресение от 4,6 по Рихтер удари Източна Турция
Един загинал и петима ранени при гонка между кола с българска рег...
Екоактивисти заляха с червена боя сградата на финландския парламе...
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).