Българските ученици на първите места по пиене на алкохол в Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (19)
09:28 / 30.05.2013
667
Тийнейджърите между 16 и 18 години пият редовно, поне веднъж месечно те си правят запой. Това се отнася за 87 на сто от младежите и девойките, показват резултатите от проучване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD).

Всеки трети ученик в България е употребявал алкохол преди да навърши пълнолетие или поне 40 пъти е пил спиртни напитки, вино или бира.

По тези показатели българчетата са на едно от водещите места на континента. По-често от нашите деца си признават, че пият само връстниците им в Чехия и Латвия - над 95 на сто. Учениците в Исландия най-малко консумират алкохол, едва 56 процента от тях са опитвали спиртни напитки вино или бира, преди да навършат пълнолетие. 45 процента от учениците си признават, че са прекалявали с алкохола през последната година.

Независимо от стряскащата статистика се оказва, че българските тийнейджъри не пият така безпаметно, както връстниците им в скандинавските страни, Великобритания и Чехия. Едва 3% от българчетата се напиват до такава степен, че да попаднат в токсикологията или в изтрезвителя. От интоксикация се нуждаят 4,6% от учениците в Дания, 4% във Великобритания, 3,6 в Чехия и 3,8 на сто във Финландия, Швеция и Норвегия.

Оказва се, че най-много от децата и подрастващите ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия - 78 на сто, в Чехия - 75 на сто, в Хърватска, Естония, Литва и Словакия - между 70 и 74 процента. У нас 66 на сто от младежите твърдят че са припалвали цигара поне веднъж в живота си. В Исландия са опитвали тютюна едва 26 на сто.

Българчетата са по средата на класацията по отношение на употребата на наркотици, амфетамини, екстази и транквиланти. 26 на сто от 16 годишните у нас са опитвали някакъв незаконен наркотик, докато в Чехия 43% са се друсали.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (19)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).