![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 се задържа продължително върху опаковки и върху хранителни продукти | ||||||
| ||||||
Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки. Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на COVID-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете. В доклада на Агенцията се посочва: "Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на COVID-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно“. Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива, при които остава цяла седмица. Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин. Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си, преди да започнат да приготвят храна за консумация. |
Още по темата: | общо новини по темата: 15113 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2519 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg