Чрез ДНК експертиза у нас ще търсят истината за смъртта на изчезналия в Кипър моряк

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:38 / 11.11.2010
1183
Да бъде назначена втора ДНК експертиза. За това настояват близките на загиналия край бреговете на Кипър български моряк Георги Василев Шалапатанов. На 8 август т.г. той изчезна от борда на яхта. По-късно тялото бе намерено, но много от събраните доказателства са противоречиви, твърдят роднините и техния адвокат.

"Искаме от Окръжна прокуратура - Варна, назначаване на втора ДНК експертиза в наша лаборатория, тъй като от кипърска страна отказват всякаква информация по случая. Роднините имат косъм, открит по горна дреха на Шалапатанов. ДНК-анализът от него може да се съпостави с ДНК-изследването в Кипър, което и до момента никой не е видял", обясни адвокатът на семейството Константин Парчев.

Погребалният агент, който е превозил трупа до България, е съобщил, че по време на оформянето на документите не са му предоставени вещите на Шалапатанов, като дрехите и колана са били унищожени. "Смятаме, че това са важни веществени доказателства, които поначало могат да дадат насока на разследването - възможно е и по тях да е имало следи. Патоанатомите са посочили като причина за настъпването на смъртта "дисфлексия", но това за никого не е изненада, защото от самото начало бе ясно, че Шалапатанов се е удавил. Заключението им е постно и не съдържа информация по отношение на състоянието на вътрешните органи на трупа. Въпросът, който разследващите ще трябва да изяснят, е в какво състояние е бил Шалапатанов когато се е отзовал зад борда, бил ли е в безпомощно състояние, съпротивлявал ли се е. Дипломатическият ни представител в Кипър също не ни оказва съдействие и смятаме, че не е нормално да имаме повече информация по случая тук във Варна, отколкото той в Кипър. Разговаряли сме с МВнР и ще изискаме обяснения от консула ни в Кипър чрез Министерство на външните работи какво точно е свършил по случая", допълни адв. Парчев.

До деня на изчезването си - 8 август 2010 г., 40-годишния варненец Георги Василев Шалапатанов е работил като стюард на яхта, собственост на австрийската "Oesterreichisher Lloyd Seereederei" (Cyprus) LTD. Него ден (8 август) той се чул по телефона с майка си във Варна и й казал, че ще почива, но ще отиде на друга яхта - собственост на негов приятел - руснак, с който да направят малък круиз. Освен собственикът на борда е бил и капитанът на плавателния съд. На 2 мили от брега, по показанията на капитана и собственика, дадени при разпита след инцидента, Шалапатанов внезапно изчезнал. Двамата започнали да го издирват, но било тъмно и не се виждало нищо. По виковете му от водата, те се насочвали къде да хвърлят спасителния пояс. Показанията, твърди майката, обаче са изпълнени с противоречива информация, още повече че Георги е дългогодишен плувец и водолаз. След като не го намерили двамата поели с яхтата към пристанището. Още по мистериозен е и факта, че дни след инцидента тяло е изплувало, което според властите е на Георги. То обаче е било открито на 90 километра от мястото, където, по думите на капитана и собственика на яхтата, е изчезнал Шалапатанов, а още по-мистериозно е, че в този район теченията са обратни, тоест няма как тялото да е плувало срещу течението.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
04.04.2011 Делото за изчезналия край Кипър български моряк влезе в съда
31.08.2010 Разпознали трупа на варненеца Георги Шалапатанов по колан и блуза в Кипър
30.08.2010 Обмислят паралелно разследване за изчезналия моряк
26.08.2010 Вадят ДНК експертиза на моряка от Кипър
26.08.2010 Разпознали тялото на изчезналия моряк по колана
25.08.2010 Ровят в GPS-а на яхтата, от която паднал морякът край Кипър
Още новини от Международни новини:
Плитко земетресение от 4,1 по Рихтер разтърси Сицилия
Стартира глобална информационна кампания за горите
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).