Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чрез ДНК експертиза у нас ще търсят истината за смъртта на изчезналия в Кипър моряк
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 11.11.2010Коментари (0)1183
©
Да бъде назначена втора ДНК експертиза. За това настояват близките на загиналия край бреговете на Кипър български моряк Георги Василев Шалапатанов. На 8 август т.г. той изчезна от борда на яхта. По-късно тялото бе намерено, но много от събраните доказателства са противоречиви, твърдят роднините и техния адвокат.

"Искаме от Окръжна прокуратура - Варна, назначаване на втора ДНК експертиза в наша лаборатория, тъй като от кипърска страна отказват всякаква информация по случая. Роднините имат косъм, открит по горна дреха на Шалапатанов. ДНК-анализът от него може да се съпостави с ДНК-изследването в Кипър, което и до момента никой не е видял", обясни адвокатът на семейството Константин Парчев.

Погребалният агент, който е превозил трупа до България, е съобщил, че по време на оформянето на документите не са му предоставени вещите на Шалапатанов, като дрехите и колана са били унищожени. "Смятаме, че това са важни веществени доказателства, които поначало могат да дадат насока на разследването - възможно е и по тях да е имало следи. Патоанатомите са посочили като причина за настъпването на смъртта "дисфлексия", но това за никого не е изненада, защото от самото начало бе ясно, че Шалапатанов се е удавил. Заключението им е постно и не съдържа информация по отношение на състоянието на вътрешните органи на трупа. Въпросът, който разследващите ще трябва да изяснят, е в какво състояние е бил Шалапатанов когато се е отзовал зад борда, бил ли е в безпомощно състояние, съпротивлявал ли се е. Дипломатическият ни представител в Кипър също не ни оказва съдействие и смятаме, че не е нормално да имаме повече информация по случая тук във Варна, отколкото той в Кипър. Разговаряли сме с МВнР и ще изискаме обяснения от консула ни в Кипър чрез Министерство на външните работи какво точно е свършил по случая", допълни адв. Парчев.

До деня на изчезването си - 8 август 2010 г., 40-годишния варненец Георги Василев Шалапатанов е работил като стюард на яхта, собственост на австрийската "Oesterreichisher Lloyd Seereederei" (Cyprus) LTD. Него ден (8 август) той се чул по телефона с майка си във Варна и й казал, че ще почива, но ще отиде на друга яхта - собственост на негов приятел - руснак, с който да направят малък круиз. Освен собственикът на борда е бил и капитанът на плавателния съд. На 2 мили от брега, по показанията на капитана и собственика, дадени при разпита след инцидента, Шалапатанов внезапно изчезнал. Двамата започнали да го издирват, но било тъмно и не се виждало нищо. По виковете му от водата, те се насочвали къде да хвърлят спасителния пояс. Показанията, твърди майката, обаче са изпълнени с противоречива информация, още повече че Георги е дългогодишен плувец и водолаз. След като не го намерили двамата поели с яхтата към пристанището. Още по мистериозен е и факта, че дни след инцидента тяло е изплувало, което според властите е на Георги. То обаче е било открито на 90 километра от мястото, където, по думите на капитана и собственика на яхтата, е изчезнал Шалапатанов, а още по-мистериозно е, че в този район теченията са обратни, тоест няма как тялото да е плувало срещу течението.




Още по темата: общо новини по темата: 10
04.04.2011 »
31.08.2010 »
30.08.2010 »
26.08.2010 »
26.08.2010 »
25.08.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: