Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чрез ДНК експертиза у нас ще търсят истината за смъртта на изчезналия в Кипър моряк
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 11.11.2010Коментари (0)1183
©
Да бъде назначена втора ДНК експертиза. За това настояват близките на загиналия край бреговете на Кипър български моряк Георги Василев Шалапатанов. На 8 август т.г. той изчезна от борда на яхта. По-късно тялото бе намерено, но много от събраните доказателства са противоречиви, твърдят роднините и техния адвокат.

"Искаме от Окръжна прокуратура - Варна, назначаване на втора ДНК експертиза в наша лаборатория, тъй като от кипърска страна отказват всякаква информация по случая. Роднините имат косъм, открит по горна дреха на Шалапатанов. ДНК-анализът от него може да се съпостави с ДНК-изследването в Кипър, което и до момента никой не е видял", обясни адвокатът на семейството Константин Парчев.

Погребалният агент, който е превозил трупа до България, е съобщил, че по време на оформянето на документите не са му предоставени вещите на Шалапатанов, като дрехите и колана са били унищожени. "Смятаме, че това са важни веществени доказателства, които поначало могат да дадат насока на разследването - възможно е и по тях да е имало следи. Патоанатомите са посочили като причина за настъпването на смъртта "дисфлексия", но това за никого не е изненада, защото от самото начало бе ясно, че Шалапатанов се е удавил. Заключението им е постно и не съдържа информация по отношение на състоянието на вътрешните органи на трупа. Въпросът, който разследващите ще трябва да изяснят, е в какво състояние е бил Шалапатанов когато се е отзовал зад борда, бил ли е в безпомощно състояние, съпротивлявал ли се е. Дипломатическият ни представител в Кипър също не ни оказва съдействие и смятаме, че не е нормално да имаме повече информация по случая тук във Варна, отколкото той в Кипър. Разговаряли сме с МВнР и ще изискаме обяснения от консула ни в Кипър чрез Министерство на външните работи какво точно е свършил по случая", допълни адв. Парчев.

До деня на изчезването си - 8 август 2010 г., 40-годишния варненец Георги Василев Шалапатанов е работил като стюард на яхта, собственост на австрийската "Oesterreichisher Lloyd Seereederei" (Cyprus) LTD. Него ден (8 август) той се чул по телефона с майка си във Варна и й казал, че ще почива, но ще отиде на друга яхта - собственост на негов приятел - руснак, с който да направят малък круиз. Освен собственикът на борда е бил и капитанът на плавателния съд. На 2 мили от брега, по показанията на капитана и собственика, дадени при разпита след инцидента, Шалапатанов внезапно изчезнал. Двамата започнали да го издирват, но било тъмно и не се виждало нищо. По виковете му от водата, те се насочвали къде да хвърлят спасителния пояс. Показанията, твърди майката, обаче са изпълнени с противоречива информация, още повече че Георги е дългогодишен плувец и водолаз. След като не го намерили двамата поели с яхтата към пристанището. Още по мистериозен е и факта, че дни след инцидента тяло е изплувало, което според властите е на Георги. То обаче е било открито на 90 километра от мястото, където, по думите на капитана и собственика на яхтата, е изчезнал Шалапатанов, а още по-мистериозно е, че в този район теченията са обратни, тоест няма как тялото да е плувало срещу течението.




Още по темата: общо новини по темата: 10
04.04.2011 »
31.08.2010 »
30.08.2010 »
26.08.2010 »
26.08.2010 »
25.08.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: