Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Делегация от Шабла на гости на украинско село
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 30.08.2011Коментари (0)755
По покана на председателя на Изпълнителния комитет на Каменския селски съвет, Иван Лефтеров, делегация от Шабла, начело със заместник-кмета, Мариян Жечев бе на посещение в село Каменка, Украйна.

Повод за визитата-200 години от създаване на селото. На тържествата, по случай юбилея гостува още танцов състав "Българка" при читалище "Зора" с ръководител Георги Стефанов и главен художествен ръководител Стоян Господинов. В празничните изяви участваха Детската танцова студия при ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа", оркестър "Авлиги" и добруджанският славей Галина Дурмушлийска, както я нарече водещата на концерта.
Връзките между Шабла и село Каменка вече имат история след разменените няколко гостувания на самодейни състави от двете страни, сложили начало на културния обмен между българските общности.

Село Каменка е създадено 1811 година от изселници-българи от Шуменския край. В момента то наброява 3 500 души. Според административното деление на Украйна е в състава на Измаилски район-Одеска област. Поминъкът на населението е предимно селското стопанство, отглеждат се най-вече лозя, зеленчуци, зърнени култури.

Забележително за селото е положителният прираст на населението-за 2010 година са родени 56 деца, а починалите жители са 34.

В чест на юбилея в селото е възстановена църквата "Успение на Света Богородица". По думите на кмета Иван Лефтеров, ремонтът е извършен само с дарения- от спонсори и жителите на Каменка.

Тук за домакините и гостите от България няма езикова бариера, защото и едните и другите говорят на български. През изминалите 200 години, каменци са успели да съхранят българските обичаи и традиции, и продължават да се чувстват българи.

С много изяви беше ознаменуван 200 годишния юбилей-спортни състезания, конни надбягвания, изложба-разпродажба на ръчно изработени изделия, характерни за бита на жителите, два големи концерта, един на талантите от селото, които заедно с професионален шоу-балет от Одеса взривиха залата на Дома на културата.

Кулминацията на честванията беше на 27 август. Присъстваха много висши представители на властта на държавно и областно ниво, чийто корени са от село Каменка. В продължилия повече от три часа концерт участваха освен гостите от България и състави от Молдавия, от съседни населени места, талантливи деца от селото.
От името на ръководството на община Шабла, поздравление към домакините и икона на Св. Иван Рилски поднесе заместник-кметът, Мариян Жечев.

За дългогодишни заслуги и добро сътрудничество при културния обмен между България и село Каменка, главният художествен ръководител на състав "Българка", Стоян Господинов получи грамота от кмета, Иван Лефтеров.
Да уважат юбилея на своето село, в салона на Дома на културата, а после и на площада където се пренесе веселието, бяха дошли всички от най-малкия до най-възрастния жител на Каменка.

Чест е да попаднеш сред толкова сърдечни и гостоприемни хора, запазили своите корени и традиции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: