Делегация от Шабла на гости на украинско село

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:55 / 30.08.2011
755
По покана на председателя на Изпълнителния комитет на Каменския селски съвет, Иван Лефтеров, делегация от Шабла, начело със заместник-кмета, Мариян Жечев бе на посещение в село Каменка, Украйна.

Повод за визитата-200 години от създаване на селото. На тържествата, по случай юбилея гостува още танцов състав "Българка" при читалище "Зора" с ръководител Георги Стефанов и главен художествен ръководител Стоян Господинов. В празничните изяви участваха Детската танцова студия при ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа", оркестър "Авлиги" и добруджанският славей Галина Дурмушлийска, както я нарече водещата на концерта.
Връзките между Шабла и село Каменка вече имат история след разменените няколко гостувания на самодейни състави от двете страни, сложили начало на културния обмен между българските общности.

Село Каменка е създадено 1811 година от изселници-българи от Шуменския край. В момента то наброява 3 500 души. Според административното деление на Украйна е в състава на Измаилски район-Одеска област. Поминъкът на населението е предимно селското стопанство, отглеждат се най-вече лозя, зеленчуци, зърнени култури.

Забележително за селото е положителният прираст на населението-за 2010 година са родени 56 деца, а починалите жители са 34.

В чест на юбилея в селото е възстановена църквата "Успение на Света Богородица". По думите на кмета Иван Лефтеров, ремонтът е извършен само с дарения- от спонсори и жителите на Каменка.

Тук за домакините и гостите от България няма езикова бариера, защото и едните и другите говорят на български. През изминалите 200 години, каменци са успели да съхранят българските обичаи и традиции, и продължават да се чувстват българи.

С много изяви беше ознаменуван 200 годишния юбилей-спортни състезания, конни надбягвания, изложба-разпродажба на ръчно изработени изделия, характерни за бита на жителите, два големи концерта, един на талантите от селото, които заедно с професионален шоу-балет от Одеса взривиха залата на Дома на културата.

Кулминацията на честванията беше на 27 август. Присъстваха много висши представители на властта на държавно и областно ниво, чийто корени са от село Каменка. В продължилия повече от три часа концерт участваха освен гостите от България и състави от Молдавия, от съседни населени места, талантливи деца от селото.
От името на ръководството на община Шабла, поздравление към домакините и икона на Св. Иван Рилски поднесе заместник-кметът, Мариян Жечев.

За дългогодишни заслуги и добро сътрудничество при културния обмен между България и село Каменка, главният художествен ръководител на състав "Българка", Стоян Господинов получи грамота от кмета, Иван Лефтеров.
Да уважат юбилея на своето село, в салона на Дома на културата, а после и на площада където се пренесе веселието, бяха дошли всички от най-малкия до най-възрастния жител на Каменка.

Чест е да попаднеш сред толкова сърдечни и гостоприемни хора, запазили своите корени и традиции.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).