Десетки загинаха при терористична атака в московското метро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:23 / 29.03.2010
1128
Московското метро бе разтърсено от два мощни взрива тази сутрин, съобщават светновните агенции. Първият е бил в 7:56 ч. московско време, на станция "Лубянка". Първоначалните данни сочат, че са загинали 20 души, а над 10 са ранени. Вторият взрив станал 40 минути по-късно, на станция "Парк на културата". До момента са открити телата на над 14 загинали.

Двете взривни устройства са били с мощност по 3 кг тротилов еквивалент. Взривът е бил толкова мощен, че вагонът на "Лубянка" се е деформирал и се е наложило пожарникари да разрежат ламарините, за да извадят хората. И двата терористични акта са идентични по организация. Атентаторите са жени самоубийки (така наречените шахидки, обучавани от уахабитите в Чечения и Абхазия).

Уточнява се как са задействани експлозивите - дали терористките сами са се взривили или това е станало дистанционно, като чрез мобилен телефон са задействани експлозивите, били по телата на жените.

Руската столица буквално е в паника, линейки кръстосват града. Има засилена охрана и масови проверки на публичните места. Властите в Москва откриха гореща телефонна линия, на която гражданите могат да получат информация за свои близки.


Виж коментарите (6)

Още по темата (1):
29.03.2010 България осъди терористичните атентати в Москва
Още новини от Международни новини:
Тръмп: Твърде късно е за нов дебат с Харис, сега избирателите са ...
Броят на загиналите във въглищната мина в Иран достигна 51 души
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
В два региона на Италия е обявено извънредно положение заради нав...
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена ж...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).