Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес е Международния ден на съпричастност със засегнатите от СПИН
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 15.05.2011Коментари (0)703
©
Най-големите заблуди започват от израза, който се използва масово, т.е. "болните от СПИН". Това не е коректно от гледна точка на това, че не всички хора засегнати от проблема са болни. Болен от СПИН е категория, която се определя от медиците, а не от това, че човекът е ХИВ-серопозитивен. Това коментира председателят на Фондация "Надежда срещу СПИН" Милен Чавров. Втората заблуда, която също е много масова, е какъв е обхватът, какви са категориите хора, които са засегнати. Далеч не са само тези от рисковите групи - употребяващите наркотици, проституиращи и т.н. Има и съвсем обикновени хора, които обаче в повечето случаи остават прикрити, тъй като съвсем ясно е, че по-интелигентният човек и този, който има какво да губи, успява да остане скрит. На практика остава видимо точно това, което е и в основата на заблудата на обществото - кои са групите, които са засегнати най-много. В крайна сметка ХИВ инфекцията е проблем на поведението, на риска и на дори еднократния риск, които всеки един вероятно допуска в живота си. В този смисъл, това отношение към някакви категории, с които част от хората си мислят, че никога няма да се сблъскат или, че ще ги заобиколят и ще ги избягват е абсолютно грешно. Третата заблуда е, че хората си мислят, че не са се срещали с ХИВ позитивен. Бъдете сигурни, че всеки един в това общество може да се сблъска или се е сблъсквал с ХИВ позитивен без изобщо да е предполагал, подчерта Чавров.

Чавров обясни, че всеки ХИВ позитивен приема положението си по различен начин. "При всеки е индивидуално. В зависимост от собственото си развитие осъзнават или не това, което се е случило с тях и успяват ,или не, да го приемат. Естествено, по-интелигентните по-бързо разбират и получават необходимата информация, за да се ориентират в обстановката, но има и категории, които дори не осъзнават какво се е случило и какви са последиците", коментира той.

Чавров съобщи, че има случаи на дискриминация спрямо ХИВ-позитивните от работодателите. "Такива случаи са сравнително малко, най-малкото, защото хората по подразбиране започват да крият статуса си и такова разкриване на практика е инцидентно и почти не се случва наистина. Това е и в основата на цялата ситуация, че от страх, от притеснение за себе си, за близките си, за ситуацията, в която ще изпаднат, всичко се прикрива и нямаме много голямо разнообразие от случаи. Като цяло обаче, отношението е от отрицателно до прикрито съчувствие, но ако примерно се касае за работодателя, в някои от случаите той просто изпада в ситуация да помоли конкретния свои работник да напусне, за да не се притесняват неговите колеги, примерно. Това са наистина реални случаи, които са се случили през годините и ние познаваме хората и те са напуснали, защото в един момент тази среда става неблагоприятна за тях.

Чавров обясни, че в момента няма проблеми с доставките на медикаменти за ХИВ-серопозитивните. От време на време, в различни периоди в годината съществуват проблеми с доставките на лекарства за ХИВ позитивните. Точно в този момент обаче, всичко с доставките към момента е нормализирано, но това е практически от половин месец насам. Преди това имаше големи проблеми. Закъсняха търгове за доставки. За съжаление, не са гарантирани доставките и за тази категория пациенти, но на фона на всичко, което се случва в държавата, мисля че това е нормално. Едва ли има категория, която да каже, че няма проблеми със снабдяването с медикаменти за своето лечение, посочи Милен Чавров.

Източник: Кросс









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: