Джо Байдън подкрепя решението за "две държави" по въпроса Израел-Палестина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:04 / 18.10.2023
833
Президентът на САЩ Джо Байдън в обръщението си в Тел Авив заяви, че подкрепя решението за "две държави" ( независима Палестина ) в стремежа към мир, предаде CNN.

"Съвестните нации като Съединените щати и Израел не се измерват единствено с демонстрация на сила. Нас ни измерват със силата на нашия пример и затова, колкото и да е трудно, трябва да продължим да се стремим към мир. Трябва да продължим да преследваме път, по който и Израел, и палестинският народ да могат да живеят безопасно и сигурно, в достойнство и в мир", заявява той.

"За мен това означава решение, основано на съществуването на две държави", допълва Байдън. "Трябва да продължим да работим за по-голяма интеграция на Израел със съседите му. Тези атаки само засилиха моята ангажираност, решителност и воля да постигна това".

Какво представлява решението за две държави?

Идеята за решение с две държави включва израелска държава, съседна на палестинска държава, които съществуват рамо до рамо в мир, допълва американската медия. То е цел на международната общност от десетилетия, още от плана на ООН за разделяне от 1947 г., и според много нации това е единственият изход от конфликта. Но напредъкът по тази цел далеч не е лесен и през последните години е в застой. Двете страни не успяха да постигнат споразумение по няколко въпроса, които са от основно значение.

И двете страни претендират за части, ако не и за целия свещен град Йерусалим като своя столица. Те спорят къде да бъдат очертани границите и продължават да се сблъскват с израелските селища в окупираната територия. Освен това спорът е и какво ще се случи с палестинските бежанци, избягали от територията на днешен Израел след войната през 1948 г. Според оценките на Организацията на обединените нации в света има 5,9 милиона палестински бежанци.

Това решение ще признае демаркационната линия от 1967 г., известна като "Зелена линия", за разделяне на палестинската и израелската земя, при условие че се извърши размяна на земи въз основа на преговори, и ще раздели Йерусалим между двете държави.

Виж коментарите (0)

Още по темата (356):
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
22.06.2024 МВнР с предупреждение към българите
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
10.06.2024 САЩ обмислят едностранно споразумение с ХАМАС за освобождаването на петима американски заложници
Още новини от Международни новини:
Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира
Премиерът: Във Вашингтон ще предложа България да бъде посредник н...
10 българи са спасени от аварирала ветроходна лодка край гръцкия ...
Мицкоски: Българската пропаганда се възползва от вакуума в Албани...
Президентът Радев е на посещение в Гърция
Тръмп спечели частична победа: Върховният съд на САЩ реши, че има...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).