Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК ще проверява Румъния, заради задържането на български риболовен кораб
Автор: Екип Varna24.bg 16:12 / 11.07.2011Коментари (0)550
Европейската комисия ще проверява Румъния във връзка със задържането на български риболовен кораб през април тази година. Това заяви Европейската комисия в отговор на парламентарен въпрос от българската евродепутатка Илияна Йотова.

Проверката трябва да изясни дали румънските власти са спазили европейското право за равен достъп до водите под неин суверенитет от страна на кораби, плаващи под флага на други държави - членки. Според действащите сега общностни закони държавите-членки могат да ограничават извършването на риболовна дейност до 12 мили от своя бряг, т.е. на корабите с български флаг е забранен риболова в зоната от 12 морски мили на Румъния. Извън тази територия обаче страните-членки не могат да прилагат национални мерки за ограничаване на достъпа като изисквания за национален лиценз или разрешително за риболов.

През април 2011 година българският риболов кораб на капитан Христо Спасов бе задържан от румънските власти извън 12 милната зона. Капитанът на кораба прекара цял месец арестуван на него. По-късно той бе освободен, но кораба заедно със скъпоструващата техника остана в румънски води и до днес, без каквато и да е било охрана. В момента се води дело и има реална заплаха от осъдителна присъда за българския капитан и конфискуване на кораба. Неуредиците в българската Агенцията по рибарство и аквакултури забавиха преговорите с румънската страна. Българските министерства на земеделието и външните работи си прехвърляха топката едни на други, докато рибарите от северното ни крайбрежие търсеха правата си чрез протестни шествия. До сега казусът не е поставен официално от българска страна пред Румъния.
Случаят бе поставен в Европейския парламент още в началото на май от българската евродепутатка от Групата на социалистите Илияна Йотова. Последваха няколко срещи с Дирекцията по рибарство на ЕК и ресорния комисар Мария Даманаки за изясняване на ситуацията.

Днес ЕК изпрати и официален отговор. "Ако Румъния е нарушила правото на Съюза, комисията може да прибегне до всяко коригиращо действие, предвидено това право, включително и да започне процедура за нарушение съгласно разпоредбите на член 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз, ако е необходимо" - се казва още в писмото на Европейската комисия.

"Надявам се, че този отговор ще помогне не само на българския капитан пред румънските власти, но ще спомогне за решаването на подобни случаи, които зачестиха в черноморските води" - коментира Илияна Йотова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: