ЕП включи проблемите на българското малцинство в доклада за напредъка на Сърбия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 19.04.2013
498
За първи път проблемите на българското малцинство в Сърбия бяха включени в доклад за напредъка на Сърбия по пътя към ЕС. Документът беше обсъден от Европейския парламент, а поправката за българското малцинство в Западните покрайнини беше включена от докладчика Желко Качин по настояване на евродепутата Евгени Кирилов.

Проблемите на населението с българско самосъзнание в Сърбия все още съществуват и остават нерешени, като надеждите на България са сръбските власти да проявят гъвкавост и усилия в тази насока.

Европарламентът гласува резолюция за напредъка на Сърбия, в която подчерта, че преговорите с нея за влизане в ЕС трябва да започнат преди юни 2013 г., ако правителството в Белград запази темпа на реформите в борбата с корупцията, свободата на медиите и защитата на малцинствата. Това засяга и отношенията с Косово, се казва още в документа.

Напредъкът в разговорите между Сърбия и Косово ще има дългосрочен ефект върху процеса на интеграция на Западните Балкани в ЕС като цяло, коментира докладчикът Желко Качин, евродепутат от Словения.

Двете страни обаче все още не могат да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията им, и след деветия кръг преговори в Брюксел премиерите на двете държави Ивица Дачич и Хашим Тачи не можаха да си стиснат ръцете.

Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън заяви, че остават няколко дни този въпрос да бъде уреден, преди важната среща на външните министри от ЕС, които ще фокусират вниманието си върху Западните Балкани.

Споразумението между двете страни е необходимо през следващите дни, ако Белград иска да получи одобрение на срещата на ЕС през юни да започне преговори с блока за присъединяване. Ако не се постигне прогрес в преговорите, сръбската интеграция в ЕС може да се отложи, коментира АФП и допълва, че Прищина се ослушва за асоциативен пакт с Общността, като награда, ако се нормализират отношенията със Сърбия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).