Етна изригна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:54 / 07.03.2013
823
Най-високият действащ вулкан в Европа, Етна, изригна. Вулканът е изхвърлил във въздуха стълб от пепел и лава на височина от близо 1 километър, предадоха италианските медии. Вулканолозите смятат, че е възможно ерупцията да продължи. Според местната сеизмологична служба характерът на изригването на Етна варира от умерен до взривоопасен. Заради изригването има реална опасност от затваряне на най-близкото летище "Катания".

Първото изригване на вулкана за тази година беше на 19 февруари, когато Етна направи истинско огнено шоу в Сицилия. Изригванията са малки и не застрашават околностите. Етна е най-високият вулкан в Европа, по своите склонове има над 200 кратера и лавови потоци.

Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 година пр. Хр., а на 11 март 1669 година е било най-мощното изригване, което трае 4 месеца. 20 хиляди души загиват, а 50 града са унищожени по това време. През 2012 година Етна е бил активен през януари и април.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).