Европа ще е определяща за състоянието на световната икономика тази година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 02.01.2013
554
Европа ще бъде основният риск за развитието и стабилността на световната икономика през 2013 година, заяви носителят на Нобелова награда за икономика професор Джоузеф Стиглиц в статия, публикувана в германския вестник "Ханделсблат". По думите му най-проблемните икономики са Испания и Гърция заради трудностите, които изпитват в постигането на икономически ръст. Той допълва, че те се намират в депресия, от която няма никакви признаци, че ще излязат скоро.

Стиглиц не смята, че концепцията за бюджетен пакт е добро решение за излизане от кризата, а пък изкупуването на държавни облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде само временна мярка. 

"Ако ЕЦБ поставя продължаването на политиките на драстични икономии като условие за нейното финансиране, това ще има като ефект единствено влошаването на състоянието на болния", посочва той.

Досега европейските политически ръководители не успяха да приложат на практика истински пакт за растеж за страните от периферията на еврозоната, твърди той, като не изключва нови сътресения в еврозоната през 2013 година.


Източник: btv

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).