Фалшификатор рисува и продава мними шедьоври на именити художници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:25 / 30.10.2011
724
В Германия приключи най-големият и най-впечатляващият съдебен процес за фалшифициране на картини. Съдът в Кьолн осъди предводителят на четиричленна банда на шест години затвор, останалите се разминаха с по-леки наказания.

Дълго време измамниците са продавали несъществуващи шедьоври на именити художници и са получавали милиони за ментетата. Галеристи и колекционери са възмутени от меките присъди.

Волфганг Белтраки е особен вид фалшификатор. Той не подправя, а рисува картини, които не са съществували, но се предполага, че са изчезнали след създаването им.

Може да се каже, че Белтраки попълва дупките в творчеството на именити художници. С това печели милиони, защото умело използва алчността и суетата на един много странен бизнес - търговията с произведения на изкуството.

Георг Биркенщок, адвокат на Белтраки: "За обвиняемия присъдата е голямо облечение. За него сега започва нова глава от живота му. С всеки изминал ден той ще осъзнава сериозността на случилото се."

Симпатичният фалшификатор сега е осъден престъпник. Лекото наказание от шест години затвор отново е резултат на успешна сделка. Той си признава всичко и съдът взема това предвид.

Колекционери и аукционни къщи влизат в ролята на жертви, на измамени. Точно те обаче са били тези, които е трябвало да поискат доказателства за автентичността на картините.

От 1975-та Белтраки е нарисувал повече от 70 ментата на авангардния и класическия модернизъм. Заедно със съучастниците си ги е пласирал дори в "Сотби" и за предполагаеми шедьоври е получил милиони. Толкова лесно и с такъв минимален риск дори на борсите не се правят пари.

Източник: БНТ


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).