Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Генетици създадоха светещо куче
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 28.07.2011Коментари (5)519
Учени от Южна Корея обявиха, че са създали светещо куче, използвайки техника на клониране, която би могла да бъде от полза при намирането на лечение за някои човешки заболявания като Алцхаймер и Паркинсън, съобщи "Ройтерс", като се позова на южнокорейската агенция "Йонхап".

Изследователски екип от Националния университет в Сеул обяви, че генно модифицираният женски зайчар на име Теджон, роден още през 2009 година, флуоресцира в зелено на ултравиолетова светлина, ако му се дава антибиотикът доксициклин.

Учените са завършили двегодишен експеримент и поясниха, че светенето може да бъде "включвано" и "изключвано" чрез добавяне или липса на антибиотика в храната на животното. "Създаването на Теджон отваря нови хоризонти, тъй като генът, вкаран да я направи флуоресцираща, може да бъде заменен от гените, отговорни за отключването на фатални за хората заболявания" - каза специалистът Лий-Бьонг Чун, цитиран от новинарската агенция. Той допълни, че кучето е създадено по технологията на трансфер на ядра от телесни клетки, която университетският екип използва още през 2005 година, за да създаде Снупи - първото в света клонирано куче.

Според учения, тъй като има 268 общи за хората и кучетата болести, създаването на изкуствени кучета с определени симптоми може да спомогне при лечението на заболявания, засягащи хората.

Описаното постижение, публикувано в международното списание "Дженезис", е отнело 4 години изследователска работа и е глътнало приблизително 3 милиона долара за създаването на кучето и за провеждането на необходимите тестове за потвърждение, уточни "Йонхап".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз отдавна си имам "несветещо" и "светещо" куче - първото е куче-касичка и винаги го държа на тъмно и скришно място, а второто е куче-лампион, което свети, когато аз поискам... И двете кучета са произведени в цеха на Седларов (гледайте "Опасен чар" с Тодор Колев).
+1
 
 
Според мен от Сеул си приписват заслугите на Фукушима :)
+5
 
 
Същата новина отразена от Виетнамска информационна агенция би звучала така: Създадоха светеща пържола, която може да се консумира и на тъмно:)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: