Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100% от световната икономика през 2028 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:39 / 11.10.2023
761
Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100% от световната икономика през 2028 г. Това заяви директорът на отдела за фискални въпроси в Международния валутен фонд Витор Гаспар. Той представи октомврийския доклад "Фискално наблюдение" (Fiscal Monitor) по време на Годишната среща на Световната банка и МВФ, провеждаща се в мароканския град Маракеш.

В оценката е записано още, че се очаква съотношението дотогава да расте с 1 процентен пункт годишно. Половината от този ръст или около 0,5 на сто се очаква да дойде от увеличаването на държавния дълг в САЩ и Китай, допълни Гаспар.

По думите на директора на отдела за фискални въпроси в МВФ, Китай разполага с повече място за действие, за да се предотврати това повишаване. Най-голямата азиатска икономика обаче трябва да се съсредоточи върху решаването на проблемите с икономическия си ръст и да инвестира в иновации вместо в недвижими имоти. Освен това страната трябва да реформира икономиката си и да се пренасочи от износ и инвестиции към вътрешно потребление.

На въпрос дали е време страните в еврозоната отново да се върнат към рестриктивните фискални политики (познати и като остеритет - политика на строги финансови ограничения за бюджета) Гаспар посочи, че е необходимо възобновяване на нормалния подход към финансите след серията от фискални стимули и помощи заради пандемията от COVID-19. Във връзка с това Европейската комисия вече е предложила методология, която трябва да бъде приета от страните членки на еврозоната, за да се осигури по-голям контрол относно нивото на дълга.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира
Премиерът: Във Вашингтон ще предложа България да бъде посредник н...
10 българи са спасени от аварирала ветроходна лодка край гръцкия ...
Мицкоски: Българската пропаганда се възползва от вакуума в Албани...
Президентът Радев е на посещение в Гърция
Тръмп спечели частична победа: Върховният съд на САЩ реши, че има...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).