Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Химици разработват всяка седмица по една нова дрога
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 06.01.2014Коментари (0)668
©
Суперспециалисти в областта на химията разработват всяка седмица по една нова дрога, която не попада в списъка със забранените вещества и веднага се пуска на пазара като легална. Най-новата стока, която предлагат дилърите в България и Европа, идва от Китай и предизвиква истински фурор заради изключително ниската си цена от около 1000 долара за килограм и ефекти, сходни с тези на кокаина. В момента 3 са най-актуалните наркотици - "АМ 2201", пентадрон и "AB-Fubinaca". Последният от трите все още е разрешен у нас, макар страната ни да е с една от най-рестриктивните в ЕС по отношение на непознатите опиати.

"62 нови вида дроги са вкарани в Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични от 2010 г. досега. Последно списъкът беше актуализиран на 8-и ноември, когато бяха добавени 10 нови непознати до момента опасни за здравето вещества", обясниха пред "Монитор" от Министерството на здравеопазването. Практиката е когато се появи непознат у нас наркотик, от ДАНС и Агенция "Митници" да изпратят информация за него до Националния съвет по наркотичните вещества и експертен съвет взима решение дали да забрани веществото или не. Докато това се случи, минава време, през което китайските химици са измислили 10 нови вида амфетаминоподобни дроги. Според разследващи в момента синтетиката предизвиква революция на пазара. Цената й е ниска - от 1000 до 3000 долара за килограм на едро, от който дилърите след размесване правят 10 кила крайна продукция. Един грам от нея е между 20 и 30 лв. Той е достатъчен за двама младежи да се "вдигнат" по време на парти за 4 часа.

Анализът на потреблението показва, че месечно в София се смъркат около 50 килограма амфетаминоподобни наркотици, което е 5 пъти повече от консумацията на кокаин. В столицата месечно влиза само един чист килограм от белия прах на богатите, който също се размества в съотношение едно към 10. Заради високата си цена той се използва само от отбран кръг клиенти, докато все повече тийнейджъри и студенти избират да се забавляват с непознати доскоро стимуланти, разработени на основата на амфетамина.

Според разследващите Китай е най-големият доставчик на нови дроги. Предполага се, че това е така заради добре развитата фармацевтична индустрия. "Ако от един аспирин се печелят 5 лева, от хапче наркотик се изкарват 30", коментираха полицаи. Китайската продукция влиза у нас с пощенски пратки. Обикновено стоката се доставя на куха фирма, регистрирана на безработен ром, а наркотикът се декларира като добавка за хранително-вкусовата промишленост.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: