Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
И последната отсечка от АМ "Европа" вече получи разрешение за строеж
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 03.10.2024Коментари (0)888
©
Последните 3 километра от магистрала "Европа“ в отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път вече имат издадено разрешение за строеж. Това стана ясно от думите на служебния регионален министър Виолета Коритарова по време на официалната реконструкция на ГКПП "Калотина“.

Отсечката е с обща дължина 16.5 километра. През април миналата година започна строителство, но на едва 6-километров участък, като още тогава стана ясно, че останалата работа ще продължи след теренно обезпечаване на обекта. Оказва се, че през август е издадено разрешение за строеж за още 7 километра. Така от целия лот остана едно малко парче от 3 километра.

Имаме разрешение за строеж за магистрала "Европа“. Нашата цел и приоритет е до летния сезон да имаме пълно изграждане и връзка между границата със Сърбия и скоростния път към София“, коментира Коритарова във вторник

В отговор на запитване от Economic.bg, Министерство на регионалното развитие отговори, че разрешението за строеж е издадена на 27 септември, като е обнародвано в Държавен вестник на 1 октомври.

Строителството в него ще започне след подписването на Протокол 2а за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво за строеж на техническата инфраструктура", посочиха от ресорното ведомство.

В средата на август тази година ресорното ведомство започна да отчуждава имоти в землището на село Мрамор. Средствата на стойност над 15.2 млн. лв. бяха осигурени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура“. Процедурата по отчуждаване на имоти – частна собственост бе обоснована с наличието на одобрени и влезли в сила изменения на подробни устройствени планове – парцеларни планове.

Припомняме, че лотът между Сливница и СОП се изгражда от ДЗЗД "Европа-2022“, в което участват: "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и "Обонато Билд“ ЕООД. Стойността на договора е за близо 267 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Европа“, с участници: "Пътинвест-инженеринг“ АД, "Стройнорм“ ЕООД и "Ер Джи Консултинг“ ООД. Техният договор е за близо 6 млн. лв. с ДДС.

Изграждането на отсечката е съфинансирано от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.

Припомняме, че за да не бъде изгубено финансирането, до края на годината обектът трябва да е готов поне на 50%.

Всъщност строителството на магистрала "на парче“ е традиция. Аутобанът е разделен на три лота, но дейностите на всеки един от тях започват в различни участъци, което прави строежът още по-раздробен. 

През април миналата година бившият премиер Гълъб Донев и бившият регионалният министър Иван Шишков откриха 6.5-километрова отсечка в лота между ГКПП "Калотина“ и Драгоман, чиято обща дължина е 14.5 километра. Останалите 8 километра от него пък бяха открити през октомври 2023 г., но вече от бившия транспортен министър Георги Гвоздейков и бившия регионален министър Андрей Цеков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: