Италия стартира инициатива за въвеждане на ИИ в училищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:51 / 13.09.2024
978
Италия въвежда изкуствения интелект (ИИ) в училищата като част от инициативата на правителството на премиера Джорджа Мелони за намаляване на разликата в дигиталните умения в страната в сравнение с други членки на Европейския съюз, съобщава ANSA.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара e заявил тази седмица, че софтуерът, подпомаган от изкуствен интелект, ще бъде тестван в 15 класни стаи в четири региона, с цел програмата да бъде въведена по-късно, ако експериментът е успешен.

Инструментите за изкуствен интелект на таблети и компютри в класната стая ще действат като "виртуални асистенти, които могат да улеснят обучението на учениците и да помогнат на учителите да идентифицират методи за персонализирано обучение", е коментирал министърът пред новинарския канал TGcom24.

Италия има един от най-лошите резултати, когато става въпрос за основни цифрови умения сред страните от ЕС, според статистическата агенция на блока "Евростат", по-добра е само от Латвия, Полша, България и Румъния.

Предишни опити за дигитализиране на италианските училища се оказаха трудни, включително по време на пандемията от COVID, отчасти поради напредналата възраст на учителския персонал, като повече от половината от тях са над 50 години, според данни на OECD.

Мелони направи въпроса за ИИ една от основните теми на тазгодишната среща на върха на Г-7, домакин на срещата беше Италия. Лидерите от Групата на седемте се съгласиха да задълбочат сътрудничеството си, "за да използват полезното и да управляват рисковете от ИИ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
13.09.2024 Кухнята на бъдещето: Как известен сладкар от Милано прави сладолед с помощта на изкуствен интелект?
06.09.2024 YouTube подготвя инструменти за откриване на фалшиво аудио и видеоклипове, създадени от ИИ
14.08.2024 Видео, изцяло създадено от изкуствен интелект, вече е факт
06.08.2024 Нов проект предлага тотално различен подход към изкуствения интелект
06.08.2024 Изкуственият интелект използва гласове на знаменитости
19.07.2024 Проф. д-р Георги Димитров за глобалния IT срив: Вредите се измерват в милиарди! В България са засегнати много системи
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).