Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Иванов: Изпращането на сили на НАТО в Украйна никога не е обсъждано в рамките на организацията
Автор: Йоланда Пелова 19:11 / 27.05.2024Коментари (0)1225
© Фокус
Никога в рамките на НАТО не се е обсъждало изпращането на сили на Алианса в Украйна, още повече изпращането на сили в Украйна, които да участват в бойни операции, тоест, пряко да се сражават с руските окупационни войски. От тук нататък, всяка страна-член на НАТО има право да преценява заплахите за нейната сигурност и да действа в съответствие с тези заплахи. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов от Съюза на офицерите "Атлантик".

Той отбеляза, че през последните седмици виждаме, че различни държави смятат, че руската агресия срещу Украйна достига нива, които пряко застрашават тяхната сигурност и че те в даден момент може да бъдат принудени да вземат мерки и да изпратят свои въоръжени сили под някаква форма в Украйна.

"Но дори когато се правят тези обсъждания, никой не говори за участие в преки бойни действия. Това, което привлече най-голямо внимание, беше изказването на френския президент. Но отново казвам, когато той говореше за тези неща, той не говореше за участие в преки бойни действия срещу Русия. Това, което както Франция и френския президент заявява, имаше и обсъжданията в част от източноевропейски страни, Балтийските страни, е да бъде оказана помощ по отношение на противовъздушната отбрана и част от Западна Украйна да бъде защитена. Или от територията на държави-членки на НАТО, но без организацията да бъде ангажирана като такава, от тяхна територия да бъде оказвана защита на Украйна по отношение на противовъздушната отбрана, тоест, да бъдат сваляни дронове, крилати ракети, които между другото, в голямата си степен са насочени срещу цивилна инфраструктура, те не са насочени срещу военни обекти. Или включително с авиация да бъде подсигурявана тази противовъздушна отбрана, като тук отново казвам, това няма да доведе до ескалация на конфликта. Разбира се, руската теза ще бъде, че това е ескалация на конфликта, защото нито една от тези държави, ако решат да вземат такова суверенно решение, което е тяхно право, няма да ги изправи в пряк сблъсък с руските сили.

Да кажем, ако говорим за авиация, руската авиация въобще не навлиза на територията, която украинската държава контролира, те действат зад фронтовата линия. Така че няма да има пряк сблъсък, още повече, че както казах, те ще действат в Западна Украйна. И от тази гледна точка, тук всяка държава има право да прецени как ще действа в тази ситуация", обърна внимание Иванов.

Той добави, че задействането на чл. 5 и ангажирането на НАТО ще имаме само когато бъде нападната страна-членка: "Тоест, ако на територията на дадена държава в рамките на НАТО реши и се възползва от суверенното си право да вземе някакво решение, което касае нейната сигурност и изпрати войски, в случая в Украйна, при това отново казвам не в преки бойни действия, това няма да вкара НАТО във война, това си е отговорност на самата страна-членка, която е решила да постъпи така и тя ще си носи отговорностите и последствията, ако тези нейни сили бъдат атакувани на Украинска територия, но това няма да задейства чл. 5.

Трябва да направим това изключително важно уточнение, за да не бъдат плашени хората. Суверенно право е на всяка държава, както и ние като България имаме това суверенно право, да решим какво ще правим в една или друга ситуация тогава, когато нямаме общо решение в рамките на НАТО. Както казах, подобно решение за изпращане на сили на НАТО като организация в Украйна никога не е било обсъждано", категоричен бе Ивайло Иванов.



Още по темата: общо новини по темата: 113
26.06.2024 »
25.06.2024 »
25.06.2024 »
24.06.2024 »
24.06.2024 »
23.06.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: