Избори във Франция: Партията на Льо Пен е на път да сформира първото крайнодясно правителство след Втората световна война

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:56 / 07.07.2024
2597
Франция гласува в неделя (7 юли) на втори тур на парламентарни избори, които ще променят политическия пейзаж, като според проучванията на общественото мнение крайнодясното "Национален сбор" (RN) ще спечели най-много гласове, но вероятно няма да получи мнозинство, пише Reuters.

"Подобен резултат може да доведе до хаотичен висящ парламент седмици преди Олимпийските игри в Париж и да накърни сериозно авторитета на президента Еманюел Макрон. Също така, ако националистическата и евроскептична RN все пак спечели мнозинство, про-бизнесменът и еврофил президент може да се окаже принуден да влезе в трудно "съжителство", пише британската медия.

RN на Марин Льо Пен постигна исторически успехи и спечели първия тур на вота миналата неделя, като повдигна въпроса за първото крайнодясно правителство на Франция след Втората световна война.

Но след като през изминалата седмица центристки и леви партии обединиха усилията си в опит да изградят барикада срещу RN, надеждите на Льо Пен RN да спечели абсолютно мнозинство в 577-местното Национално събрание намаляха.

Проучванията сочат, че RN ще се превърне в доминираща законодателна сила, но няма да успее да постигне мнозинство от 289 депутати, което според Льо Пен и 28-годишното ѝ протеже Жордан Бардела ще им позволи да претендират за премиерския пост и да тласнат Франция рязко надясно.

Избирателните секции отвориха в 8:00 ч. сутринта (7:00 ч. българско време) и ще затворят в 18 ч. в градовете и малките населени места и в 20 ч. (19:00 ч. българско време) в по-големите градове, като първоначалните прогнози се очакват в момента на приключване на гласуването въз основа на частични преброявания от извадка от избирателни секции.

Много ще зависи от това дали избирателите ще последват призивите на водещите анти-RN съюзи да блокират крайната десница от властта, или ще подкрепят крайнодесни претенденти.

Рафаел Глюксман, член на Европейския парламент, който оглави левия списък на Франция на европейския вот миналия месец, заяви, че гледа на втория тур в неделя като на обикновен референдум за това дали "семейството на Льо Пен ще поеме управлението на тази страна".

"Франция е на ръба на пропастта и ние не знаем дали ще скочим", коментира той пред радио France Inter миналата седмица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
31.08.2024 "Непокорна Франция" инициира процедура по импийчмънт на Макрон
04.08.2024 Почивката на Макрон предизвика бурни реакции във Франция
29.07.2024 Крайноляв активист е арестуван за железопътните атаки преди Олимпийските игри в Париж
29.07.2024 Нова атака срещу френската инфраструктура: 6 района на страната останаха без интернет
09.07.2024 Любомир Кючуков: Изборите във Франция задълбочиха проблема кой и как да я управлява
08.07.2024 Манов, ЦИК: Резултатите във Франция не са сприхави реакции, а дълбочинен
разлом
Още новини от Международни новини:
Български и руски мафиоти действат в Северна Гърция и налагат кон...
Плитък трус до границата с България: Серия от земетресения разтър...
Мохамед Халаф: Има голяма заплаха за сигурността на всяка държава...
И последната отсечка от АМ "Европа" вече получи разрешение за стр...
МВнР осъжда продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел: Ощ...
Димитър Главчев за евакуацията на българите от Бейрут: Не мислете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).