Какво означава "подслон на място" за жителите на Мейн след масовата стрелба в американския щат

Автор: Петя Кузева
Коментари (1)
10:09 / 26.10.2023
870
В американския щат Мейн се провежда интензивно издирване на нападателя, след като две масови стрелби оставиха най-малко 22 убити и десетки ранени в сряда вечерта. Град Люистън, съседните населени места и главни пътни артерии са блокирани. ФБР се зае със случая. 

Броят на смъртните случаи е потресаващ за щат, в който през 2022 г. са извършени 29 убийства за цялата година. Убиецът от Мейн, 40-годишният Робърт Р. Кард, за който има сведения, че е психично болен инструктор по стрелба от армейския резерв, и към този момент продълава да е на свобода. 

На жителите на Люистън е наредено да се "приютят на място" с оглед на това, че стрелецът все още не е локализиран и заловен. Заповедта се повтаря от служители на реда и властите през последните няколко часа, но какво означава това?   

Според уебсайта на щата Мейн, всеки, на който е казано да се подслони на място, трябва незабавно да се отправи на закрито. Ако са в автомобила си и са близо до дома, офиса или обществена сграда, съветът е хората да се насочат към там "незабавно", пише CBS. 

На жителите също се препоръчва да затворят и заключат всички врати и прозорци и да пуснат завесите и щорите си. 

Когато се изпълнява заповедта "останете на място", хората трябва да останат вътре, докато от полицията не кажат друго. 

Според групата за застъпничество за безопасността на оръжията Брейди, цитирани от Sky news, в щата Мейн липсват няколко основни вида закони за безопасност на оръжията, включително регулиране на оръжията за нападение, универсални проверки на миналото и закони за "червен флаг", които позволяват на правоприлагащите органи временно да обезоръжават хора, считани от закона за опасни.

Уебсайтът "Everytown for Gun Safety" казва, че 89% от смъртните случаи с оръжие в Мейн са резултат от самоубийство. 

Въпреки че има склонност да вижда ниско насилие с оръжие в сравнение с по-слабите си закони за огнестрелните оръжия, това е "вероятно отчасти, защото е защитено от строги закони на други щати в региона", се казва в него. 

Междувременно ФБР излезе с позиция по случая.

В публикация в "X" ФБР Бостън каза, че координира действията си с местните и щатските правоприлагащи органи. 

"Бостънският отдел на ФБР продължава да се координира с нашите местни, щатски и федерални партньори в правоприлагащите органи в Мейн и ние сме готови да помогнем с всички налични ресурси, от които се нуждаят, включително отговор на доказателства, разследване и тактическа подкрепа, както и помощ на жертвите",  ФБР Бостън написа в публикация X.

"Продължаваме да призоваваме обществеността да остане бдителна и да докладва незабавно за всякакви подозрителни дейности и/или лица на правоприлагащите органи. Тъй като ситуацията все още е много нестабилна, към момента нямаме допълнителни коментари и ще ви насочим към щата Мейн полиция", пише в изявлението.

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
28.10.2023 Как да действаме при масова стрелба: Барикадирането и изключването на телефона спасяват човешки животи, говори Лъчезар Милушев
28.10.2023 Лъчезар Милушев: Стрелецът от Мейн е планирал всичко, средата за сигурност е променена
28.10.2023 Заподозреният за стрелбата в Мейн е открит мъртъв
27.10.2023 Намериха бележка в дома на стрелеца от Мейн, 14-годишно момче и баща му са сред жертвите
26.10.2023 Поне 18 са убитите в Мейн, "въоръжен и опасен" стрелецът-беглец е награждаван военен
26.10.2023 ФБР е по петите на стрелеца от Мейн, убитите са поне 16 души
Още новини от Международни новини:
Иво Инджев: Орбан иска от Украйна да капитулира
Премиерът: Във Вашингтон ще предложа България да бъде посредник н...
10 българи са спасени от аварирала ветроходна лодка край гръцкия ...
Мицкоски: Българската пропаганда се възползва от вакуума в Албани...
Президентът Радев е на посещение в Гърция
Тръмп спечели частична победа: Върховният съд на САЩ реши, че има...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).