Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво ще се случи със света, ако горите спрат да абсорбират въглерод? Сценариите са страшни, вече има потърпевша държава
© Jorma Hevonkoski/The Guardian
Финландия имаше за цел да бъде въглеродно неутрална до 2035 г. Но сега земята е започнала да отделя повече парникови газове, отколкото съхранява.

Тiina Sanila-Aikio не може да си спомни толкова топло лято. Месеците на среднощно слънце около Инари, във финландска Лапландия, бяха горещи и сухи. Иглолистните игли на върховете на клоните са оранжеви, когато трябва да са наситено зелени. Мъхът на горския под, обикновено набъбнал от водата, е изсъхнал.

"Говорил съм с много стари пастири на северни елени, които никога не са изпитвали жегата, която имахме това лято. Слънцето продължава да грее и никога не вали“, казва Санила-Айкио, бивш председател на парламента на финландските саами.

Бореалните гори тук, в родината на саамите, растат толкова дълго, че дори малките, закърнели дървета често са на стотици години. Това е част от тайгата – което означава "земя на малките пръчици“ на руски – която се простира около далечното северно полукълбо през Сибир, Скандинавия, Аляска и Канада.

Тийна Санила-Айкио казва, че много стари пастири на северни елени саами никога досега не са изпитвали тазгодишното горещо време в района на Лапландия във Финландия, пише The Guardian.

Именно тези гори спомогнаха за укрепването на доверието в най-амбициозната цел за въглеродна неутралност в развития свят: ангажиментът на Финландия да бъде въглеродно неутрална до 2035 г.

Законът, който влезе в сила преди две години , означава, че страната се стреми да постигне целта 15 години по-рано от много от своите партньори в ЕС.

Разказът беше, че горите на Финландия са огромен въглероден поглътител, който компенсира емисиите. Това се промени много, много драматично.

В страна с население от 5,6 милиона души , от която почти 70% са покрити с гори и торфища, мнозина предположиха, че планът няма да представлява проблем.

В продължение на десетилетия горите и торфищата на страната надеждно са премахвали повече въглерод от атмосферата, отколкото са освобождавали. Но от около 2010 г. количеството, погълнато от земята, започна да намалява, отначало бавно, а след това бързо. 

Поглъщането на горите е намаляло с около 90% от 2009 до 2022 г., като останалата част от спада се дължи на увеличените емисии от почвата и торфа. През 2021-22 г. поземленият сектор на Финландия имаше нетен принос за глобалното отопление.

Въздействието върху цялостния климатичен напредък на Финландия е драматично: въпреки намаляването на емисиите с 43% във всички други сектори, нейните нетни емисии са приблизително на същото ниво като в началото на 90-те години . Все едно нищо не се е случвало 30 години.

Колапсът има огромни последици не само за Финландия, но и в международен план. Най-малко 118 страни разчитат на естествени въглеродни поглътители, за да постигнат климатичните цели. Сега, чрез комбинация от човешко унищожение и самата климатична криза, някои се колебаят и започват да виждат намаляване на количеството въглерод, което приемат.

"Не можем да постигнем въглеродна неутралност, ако земният сектор е източник на емисии. Те трябва да бъдат поглътители, защото всички емисии не могат да бъдат намалени до нула в други сектори“, казва Юха Микола, изследовател от Института за природни ресурси Финландия (Luke), който отговаря за изготвянето на официалните правителствени данни.

Северен елен в Саариселка. Докато се подготвят да се върнат от летните си места за хранене, пастирите се притесняват, че може да има твърде малко храна за угояване на елените преди зимата. 

"Когато бяха поставени тези цели, смятахме, че премахването на земя ще бъде около 20 до 25 милиона тона и можем да постигнем целта. Но сега ситуацията се промени. Основната причина е намаляването на поглъщането на горски площи с почти 80%“, добавя той.

Таря Силфвър, изследовател в Luke, казва: "Това прави целите наистина трудни за постигане. Наистина, наистина трудно."

Причините зад тези промени са сложни и не са напълно разбрани, казват изследователите. Изгарянето на торфища за енергия – по-замърсяващо от въглищата – остава често срещано явление. Търговската сеч на гори – включително редки първични екосистеми, формирани след последната ледникова епоха – се е увеличила от безмилостно темпо, съставлявайки по-голямата част от емисиите от земния сектор на Финландия. Но има и признаци, че климатичната криза се е превърнала в двигател на спада.

Повишаващите се температури в най-бързо затоплящата се част на планетата нагряват почвите във Финландия, увеличавайки скоростта, с която торфищата се разпадат и отделят парникови газове във въздуха. Палсас – огромни могили от замръзнал торф – бързо изчезват в Лапландия.

Изсечен район близо до Инари, Финландия. Смята се, че много малко гори са останали недокоснати.

 

Броят на умиращите дървета също се е увеличил през последните години, тъй като горите са засегнати от суша и високи температури. В югоизточна Финландия броят на умиращите дървета се е увеличил бързо, като се е увеличил със 788% само за шест години между 2017 г. и 2023 г., а количеството стояща мъртва дървесина – гниещи дървета – е нараснало с около 900%.

Горите в страната, предимно засадени след края на Втората световна война, също узряват, приближавайки максималното количество въглерод, което могат да съхраняват естествено.

Бернт Нордман от WWF Финландия казва: "Преди пет години общият разказ беше, че горите във Финландия са огромен въглероден поглътител – че всъщност те могат да компенсират емисиите във Финландия. Това се промени много, много драматично.

Тези промени – макар и очаквани от учените по климата – тревожат политиците. Финландия не е сама в своя опит с упадък или изчезване на земя. Франция, Германия, Чешката република , Швеция и Естония са сред онези, които са отбелязали значителен спад в поглъщанията на земя.

Сушата, свързаните с климата епидемии от корояд, горски пожари и смъртност на дърветата от екстремни горещини опустошават европейските гори под натиска на горското стопанство. В целия ЕС количеството въглерод, поглъщано от земята всяка година, е намаляло с около една трета между 2010 г. и 2022 г., според най-новите изследвания, застрашавайки климатичната цел на континента.

Има някои наистина сериозни научни сценарии, при които, ако изменението на климата продължи, смърчът във Финландия няма да оцелее

 

Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата казва: "Причините, за промяната на Финландия, не са напълно проучени, но много вероятно е комбинация от неустойчиво управление на горите и измиране поради суша и екстремни климатични условия. Виждаме подобни тенденции в Канада, до голяма степен от огнища на болести, но също и в Швеция.

"Това са страни в умерения север, които са взели предвид поглъщането на въглероден диоксид като централна част от политиката си за климата“, казва той. "Това е толкова голям риск за тези правителства.“

АЗn Сала, южна Лапландия, Мати Лийматайнен и Туули Хакулинен се разхождат из останките на рядка първична гора. Черен лишей виси от клоните над огромни, високи до кръста гнезда на мравки. От двете страни на калната пътека мъртви сиви дървета стоят в море от зеленина – индикация, казват горските активисти, че тази област никога преди не е била нарушавана от хора.

Но пътят, по който се движат, е прясно разчистен: горска пътека, позволяваща на дървосекачите. Зад тях лежи безплодна, изсечена земя, осеяна с пънове и оголена земя. Скоро оцелелите дървета ще бъдат превърнати в каша.

Liimatainen, горски активист на Greenpeace, и Hakulinen, ръководител на проекта към Финландската асоциация за опазване на природата, пътуваха до отдалечената гора, за да документират редки видове, които живеят там, част от играта на котка и мишка с горската индустрия. Като установят наличието на застрашена дива природа, те се надяват да попречат на мелниците да получат сертификат за устойчива дървесина и да предоставят спиране на екзекуцията на гората.

"Това беше част от масивна стара гора и беше изсечена миналата зима“, казва Лийматайнен, посочвайки изсеченото пространство.

Смята се, че част от финландската гора е недокосната, често се среща върху или около торфищата, но има малка официална защита от правителството. Новите площи се разчистват редовно за целулоза и дървен материал.

Изследователите казват, че забавянето на изсичането на горите, по-добрата защита на непокътнатите екосистеми и подобреното управление на горите могат да помогнат за възстановяване на поглъщането на земя във Финландия. Но цената доведе до съпротива от горската промишленост.

Министерството на финансите на Финландия изчислява , че прибирането на реколтата с една трета по-малко би намалило БВП с 2,1%, което ще струва 1,7-5,8 млрд. евро (1,4 млрд.-4,8 млрд. британски лири) годишно. Повишаването на защитата на горите също би струвало на страната стотици милиони евро, според финландския панел за природата. Държавата притежава 35% от горите , а останалите частни собственици, фирми, общини и различни организации.

 

Водещите компании за дървен материал във Финландия казват, че горите на страната все още поглъщат повече въглерод, отколкото отделят, като същевременно признават, че количеството е намаляло драстично през последните години. Изкопаемите горива, а не горите, представляват най-голямата заплаха за климата, казват те.

Говорител на Metsä Group, кооперация от повече от 90 000 собственици на гори, казва, че когато гората се добива, се засаждат нови дървета, което означава, че улавянето на въглерод може да се увеличи в дългосрочен план.

Говорител на UPM, финландска горска фирма, казва, че целта за въглеродна неутралност до 2035 г. е прекалено оптимистична и "твърде много надежди за политиката в областта на климата бяха възложени на сектора на земеползването.

"Призивите за ограничаване на дърводобива често пропускат факта, че държавата притежава приблизително една четвърт от финландските гори. Правителството може да ограничи събирането на реколтата в собствената си земя, ако е готово да понесе значителните преки и косвени финансови последици“, казват те.

При дясното правителство, което беше избрано миналата година, беше поставен много по-малък акцент върху постигането на целите за климата. Финландското правителство не отговори на искането на Guardian за коментар.

Но изследователите предупреждават, че покачващите се глобални температури вероятно допълнително ще влошат поглъщането на земя на Финландия. Проучванията показват, че в бореалните екосистеми гората губи способността си да абсорбира и съхранява възможно най-много въглерод.

"Има някои наистина сериозни научни сценарии, при които, ако изменението на климата продължи, смърчът във Финландия няма да оцелее, поне в южна Финландия“, казва Нордман. "Цялата горска система се основава на това дърво.“

За общностите, които винаги са живели в Арктическия кръг, промените вече са ясни. С наближаването на есента Санила-Айкио се подготвя за завръщането на северните елени от летните им места за хранене преди несигурната зима.

Ако засушаването се задържи, няма да има гъби за елените, обяснява тя. "Ако не угояват, ще умрат от глад“, казва тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: