Кибератака срещу правителствени сайтове и банки в Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:36 / 16.02.2022
965
Кибератака срина уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки във вторник, съобщиха украинските власти, цитирани от АП. 

Най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки, включително тези на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Клиентите на най-голямата държавна банка в Украйна "Приватбанк" и държавната "Сбербанк" съобщиха за проблеми с онлайн плащанията и приложенията на банките.

"Няма заплаха за средствата на вложителите", се казва в изявление на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност на украинското министерство на информацията. Заместник-министърът Виктор Жора потвърди за кибератака.

Министерството предположи, че Русия може да стои зад инцидента във вторник, без да предостави подробности. "Възможно е агресорът да е прибягнал до тактика на дребни проблеми, тъй като агресивните му планове не работят като цяло", се казва в изявлението.

В средата на януари Украйна обвини Русия, че стои зад кибератака, която временно деактивира около 70 украински правителствени уебсайта едновременно. По време на атаката от миналия месец в публикувано съобщение се посочва, че украинците трябва "да се страхуват и да очакват най-лошото".

Русия извърши една от най-опустошителните кибератаки някога срещу Украйна през 2017 г. с вируса NotPetya, причинявайки щети от над 10 милиарда долара в световен мащаб. Вирусът, също маскиран като ransomware, изтрива цели мрежи.

САЩ обвиниха Русия, че се готви да нахлуе в Украйна и подчерта, че киберсигурността остава основна грижа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4551):
16.09.2024 Земетресение от 5,2 по Рихтер удари Румъния
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
31.08.2024 Соченият за руски шпионин кит Хвалдимир е намерен мъртъв
01.08.2024 Байдън публикува снимка от разговор в Овалния кабинет със семействата на задържаните американци, малко преди да се върнат в САЩ
12.07.2024 Втора авиокатастрофа за деня: Военен самолет се разби при тестов полет в
Полша
08.07.2024 Елена Поптодорова: Срещата на върха е мостът към членството на Украйна в
НАТО
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).