Контейнерните ни терминали извън Топ 5 в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:44 / 01.10.2013
1153
Контейнерният терминал в румънското пристанище Констанца остава най-мощният играч в Черно море. Терминалът е на върха от 2009-а година, според украйнската компания за анализи в шипинга Informall.

От дружеството съобщиха, че данните се базират на пазарно изследване за развитието на контейнерните терминали на Черно море за първата половина на тази година. Очакван първенец остава терминалът в Констанца, следван от този в Одеса и Новоросийск.

Българските портове са извън петицата, според анализа на Informall. На терминала във Варна е отредена едва осма позиция, а този в Бургас се нарежда на 11-о място.

Въпреки класациите, родните пристанища ще увеличат товарооборота си до края на годината. Това заяви преди дни министърът на транспорта Данаил Папазов. Той подчерта, че се отбелязва много сериозен ръст в товарооборота на пристанище Варна, както и на пристанище Бургас. До момента в пристанище Варна ръстът е над 16%.

Именно в опит за подобряване конкурентноспособността, а и освобождаване на настоящата територия, се планира преместване мощностите на пристанище Варна - Изток. Това обаче не трябва да става преди да бъдат изградени нови, предупреди настоящият шеф доц. Божидар Чапаров.

"Варна Изток не трябва да се отписва от икономическия живот на страната и града. Неговото преместване трябва да бъде осъществено, ако не след, то поне успоредно с изграждане на нови пристанищни мощности, които да са в състояние да поемат целия обем товари и да осигурят работа на всички близо 1000 работника, които сега изкарват прехраната си тук", каза той когато преди месец портът счупи пореден рекорд.

Убедително на първо място сред контейнерните превозвачи остава MSC, която е на върха от 2009-а година. След нея се нареждат Maersk и ZIM.

Източник: Maritime.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).