Край на местенето на стрелките, остава само лятното часово време!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
10:16 / 03.09.2018
3157
Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета на ЕС да се сложи край на практиката да се местят часовниковите стрелки през пролетта и през есента, за да се осигури повече дневна светлина през зимата, съобщиха от Брюксел. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че милиони "вярват, че в бъдеще лятното време ще е целогодишно и това ще се случи".

Промяната идва в резултат на проведена между 4 юли и 16 август 2018 г. на цялата територия на Европейския съюз анкета, в която 84 на сто от общо гласувалите 4.6 млн. европейци заявяват, че не желаят повече да се преместват стрелките на часовниците. 73 процента от участниците в допитването посочват, че досегашният им опит от практиката е отрицателен или много отрицателен и смяната на времето е причина за проблеми със здравето, за увеличения брой пътни произшествия или за липсата на икономия на енергия.

Резултатите от проучването бяха представени в петък от европейския комисар по транспорта Виолета Булц на колегиума на Комисията, който е провел и първата си дискусия за възможните следващи стъпки.

Най-активни в анкетата са били германците, следвани от австрийците, жителите на Люксембург, Финландия и Естония. Българите се нареждат в долната граница на участниците в допитването с дял от едва 0.18 на сто от всички включили се. Най-незаинтересовани са италианците и румънците с участие от само 0.04 процента, а на последно място са британците, които догодина трябва да излязат от Европейската общност.

"Посланието е много ясно: 84 % от тях (участниците в анкетата) не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение", посочва още Булц, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕП вече прие през февруари резолюция в посока промяната на разпоредбите за часовото време  а искания в тази посока имаше и от държавите членки, заинтересовани страни и граждани.

Смяната на времето датира в много от държавите членки на ЕС от времето на Първата и Втората световна война или от петролната криза през 1970-те години.

От 1980-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно, и да бъдат премахнати националните графици.

От 1996 г. разпоредба на ЕК задължава всички европейци да преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта на това правило не е хармонизиране на режима на смяна на времето в ЕС, а да преодолее проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината, тъй като страните от ЕС имат три различни часови зони или стандартно време.

Сред мотивите за местенето на стрелките е било и спестяването на енергия заради допълнителния час светлина през зимата, но проучвания сочат, че е спорно доколко тази цел се постига наистина.


Виж коментарите (12)
Още новини от Международни новини:
Дрон удари къщата на Нетаняху
Цяла Куба остана без ток, десет милиона души са на тъмно
Европейския съвет призова спешно да се предложат мерки за високит...
Руснаците започнаха да разпродават имотите си 
Проф. Владимир Чуков: Иран се опитва всячески да застане на стран...
Всички в Германия говорят за геройската постъпка на българин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).