Край на пластмасовите кутии за плодове и зеленчуци в магазините в ЕС: Блокът постигна споразумение за намаляване на отпадъците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:51 / 05.03.2024
1462
ЕС постигна споразумение за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, съобщава Reuters.

Европейският съюз постигна споразумение по нов закон за намаляване на отпадъците от опаковки и забрана на пластмаси за еднократна употреба като чанти за супермаркети и мини бутилки за шампоани в хотелите, но с изключения за определени сектори.

Преговарящите от Европейския парламент и Белгия, която в момента е председател на Европейския съюз, се споразумяха късно в понеделник за целите за намаляване на опаковките с пет процента до 2030 г. и с 15 процента до 2040 г.

Споразумението също така предвижда до 2030 г. всички опаковки да бъдат направени от материали, които могат да бъдат рециклирани. Дотогава забраната ще важи за пластмасови артикули за еднократна употреба като чинии, чаши и кутии, използвани от ресторанти за бързо хранене, пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци, подложки за багаж на летищата и подобни стоки.

Предложението гласи, че така наречените "устойчиви химикали" (PFAS) няма да могат да се използват в опаковки, които влизат в контакт с храни. Всеки европеец произвежда почти 190 килограма отпадъци от опаковки годишно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Всички в Германия говорят за геройската постъпка на българин
Поредно земетресение удари Централна Турция
Скопие отсече: Няма да правим конституционни промени под българск...
Главчев от Брюксел: Всеки ден полагаме усилия, за да бъдат освобо...
Българка се правела на лекар в Лондон, това й било мечта
Какво ще се случи със света, ако горите спрат да абсорбират въгле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).