Лидерите от ЕС осъдиха действията на "Хамас" и призова за освобождаването на всички заложници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:54 / 15.10.2023
1395
Лидерите от ЕС в съвместно изявление осъдиха палестинското движение "Хамас" за атаката срещу израелците, признаха правото на Израел да се защитава, но също така призоваха за защита на всички цивилни и обещаха да продължат да оказват помощ на жителите на ивицата Газа, То е публикувано на уебсайта на Европейския съвет  

"ЕС осъжда възможно най-категорично "Хамас" и неговите брутални и безразборни терористични атаки срещу Израел и изразява съболезнования за загубата на човешки живот". Европейските лидери подчертават правото на Израел на самоотбрана, но отбелязаха, че тя трябва да се извършва в съответствие с хуманитарното и международното право. "Ние отново подчертаваме важността на защитата на всички цивилни“, се посочва в документа. 

Държавните и правителствените ръководители на ЕС също призоваха "Хамас" да освободи заложниците "незабавно и без никакви предварителни условия".

Те потвърдиха готовността си да предоставят хуманитарна помощ "за най-нуждаещите се цивилни" в ивицата Газа чрез своите международни партньори. Те обаче подчертаха недопустимостта на "злоупотребата с такава помощ от терористични организации".

Държавните и правителствените ръководители на ЕС заявяват, че ще продължат да се ангажират със законните палестински власти. "Подчертаваме необходимостта от широка ангажираност с легитимните палестински власти, както и с регионални и международни партньори, които биха могли да изиграят положителна роля за предотвратяване на по-нататъшна ескалация", се посочва в изявлението.

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че на 17 октомври ще проведе извънредна среща чрез видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС за ситуацията в Близкия изток, за да изработят обща позиция по кризата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (360):
01.09.2024 ИОС откриха телата на шестима от заложниците на ХАМАС
29.08.2024 Дипломати: Не е реалистично да се говори за примирие в Ивицата Газа. Войната от 2006 година ще се повтори
03.08.2024 Walla News: Нетаняху планира мащабна чистка-ще освободи Галант и ръководителите на ИОС и Шин Бет
29.07.2024 Външно с важно предупреждение за всички пътуващи за Близкия изток
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
Още новини от Международни новини:
Сигнал за бомба в катедрала вдигна на крак полицията в Словакия
YouTube подготвя инструменти за откриване на фалшиво аудио и виде...
Епидемията от холера набира скорост: СЗО регистрира значително ув...
Със скорост до 240 км/ч: Супер тайфунът "Яги" удари бреговете на ...
Най-малко 17 ученици са загинали при пожар в училище в Кения
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).