Мицотакис на срещата на НАТО: Докато РСМ избирателно прилага решенията от Преспа, пътищата й към ЕС са затворено

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:28 / 11.07.2024
1855
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е повдигнал въпроса за Преспанското споразумение и неговото "избирателно прилагане" от страна на Република Северна Македония (РСМ) пред лидерите на срещата на върха на НАТО. Това се посочва в съобщение на Гръцкото правителство, предава северномакедонският 360Stepeni.

В закритата част по време на първата сесия на срещата във Вашингтон Кириакос Мицотакис  е поставил на масата отношенията на между двете страни и е повторил официалната позиция на Гърция, че "нарушаването на Преспанското споразумение не само подкопава доверието във всички усилия за разрешаване на отворените въпроси на Западните Балкани, но с подобни ходове е застрашена сигурността в по-широкия регион".

"По тази причина нито сме ратифицирали протоколите, произтичащи от споразумението, нито ще го направим, ако съседната държава не спазва поетите задължения. Очевидно е обаче, че прогресът, сигурността и просперитетът се основават на зачитането на международното право и международните споразумения и докато нашите съседи не осъзнаят това, тяхната европейска перспектива ще остане затворена", е коментирал Павлос Маринакис, говорител на гръцкото правителство.

Гръцките медии обърнаха особено внимание на използването на името на държавата, като отбелязаха, че северномакедонският премиер Християн Мицкоски на няколко пъти е използвал Македония без частта "северна".

До момента среща между двамата премиери (Мицкоски и Мицотакис) не е имало, подчертава северномакедонската медия. След работната среща на 10 юли Мицкоски е съобщил във видео обръщение, че в кулоарите на срещата на върха се е срещнал с редица свои колеги, включително премиерите на съседни България и Албания Главчев и Рама, "с които са обсъдени добросъседските отношения".

"Отмина времето на превитите гръбнаци, отмина времето на корумпираните политици, които идват на власт в Македония и политиците, които са готови да защитават своята корупция и престъпност. Да, те подписват всичко, приемат всяко унижение, което ще им бъде предложено на масата само и само да защитят престъплението си. Това време вече е история и е в миналото. Трябва да говорим като истински партньори, да говорим като съседи, защото партньорството и добросъседството е двупосочна улица и ние искаме да се грижим за нея и да я виждаме само така", е коментирал Християн Мицкоски.

Българският премиер също е потвърди, че са обсъдени двустранните отновения, който е заявил, че "България и Македония са повече от съседи".

"Добросъседството трябва да се върне на нивото от 2017 г., когато беше подписано споразумението между двете страни", е заявил Главчев.

"Говорих с него най-вече, за да кажа истината. Бяхме на едно мнение, че трябва да се намали напрежението. Няма напрежение между гражданите, между народите на двете съседни държави, а политиците, ако не помагат за по-добри отношения, то поне да не пречат, е заявили Димитър Главчев, цитира северномакедонската медия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
01.09.2024 ЕС в Скопие: Железопътната линия за България е от голямо значение, не се предвижда пренасочване на средствата от Коридор 8
30.08.2024 Мицкоски: Не трябва да попадаме в капана на предизборната реторика на София
29.08.2024 Александър Николоски: РСМ изтегля членовете на Комисията за жп линията с България, Скопие няма да а толерира престъпността
26.08.2024 Мицкоски: Досегашната македонско-българска комисия по исторически въпроси не защитаваше македонските интереси
04.08.2024 СДСМ за ВМРО-ДПМНЕ: Сгрешиха с жп линията до България и ЕС им показа жълт картон
03.08.2024 ВМРО-ДПМНЕ: 560 млн. евро за жп линия до България и тунел, който няма изход, а София дори няма проект
Още новини от Международни новини:
Автомобилен гигант изтегля около 1,5 млн. автомобила заради пробл...
Българин получи присъда във връзка с жестокото убийство на турски...
Bloomberg: Унгария се договори за доставка на суров петрол от Рус...
Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници
ОТ БАБХ успокоиха: Бонбоните с тартразин не застрашават здравето ...
Сигнал за бомба в катедрала вдигна на крак полицията в Словакия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).