Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мицотакис на срещата на НАТО: Докато РСМ избирателно прилага решенията от Преспа, пътищата й към ЕС са затворено
Автор: ИА Фокус 19:28 / 11.07.2024Коментари (0)1928
©
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е повдигнал въпроса за Преспанското споразумение и неговото "избирателно прилагане" от страна на Република Северна Македония (РСМ) пред лидерите на срещата на върха на НАТО. Това се посочва в съобщение на Гръцкото правителство, предава северномакедонският 360Stepeni.

В закритата част по време на първата сесия на срещата във Вашингтон Кириакос Мицотакис  е поставил на масата отношенията на между двете страни и е повторил официалната позиция на Гърция, че "нарушаването на Преспанското споразумение не само подкопава доверието във всички усилия за разрешаване на отворените въпроси на Западните Балкани, но с подобни ходове е застрашена сигурността в по-широкия регион".

"По тази причина нито сме ратифицирали протоколите, произтичащи от споразумението, нито ще го направим, ако съседната държава не спазва поетите задължения. Очевидно е обаче, че прогресът, сигурността и просперитетът се основават на зачитането на международното право и международните споразумения и докато нашите съседи не осъзнаят това, тяхната европейска перспектива ще остане затворена", е коментирал Павлос Маринакис, говорител на гръцкото правителство.

Гръцките медии обърнаха особено внимание на използването на името на държавата, като отбелязаха, че северномакедонският премиер Християн Мицкоски на няколко пъти е използвал Македония без частта "северна".

До момента среща между двамата премиери (Мицкоски и Мицотакис) не е имало, подчертава северномакедонската медия. След работната среща на 10 юли Мицкоски е съобщил във видео обръщение, че в кулоарите на срещата на върха се е срещнал с редица свои колеги, включително премиерите на съседни България и Албания Главчев и Рама, "с които са обсъдени добросъседските отношения".

"Отмина времето на превитите гръбнаци, отмина времето на корумпираните политици, които идват на власт в Македония и политиците, които са готови да защитават своята корупция и престъпност. Да, те подписват всичко, приемат всяко унижение, което ще им бъде предложено на масата само и само да защитят престъплението си. Това време вече е история и е в миналото. Трябва да говорим като истински партньори, да говорим като съседи, защото партньорството и добросъседството е двупосочна улица и ние искаме да се грижим за нея и да я виждаме само така", е коментирал Християн Мицкоски.

Българският премиер също е потвърди, че са обсъдени двустранните отновения, който е заявил, че "България и Македония са повече от съседи".

"Добросъседството трябва да се върне на нивото от 2017 г., когато беше подписано споразумението между двете страни", е заявил Главчев.

"Говорих с него най-вече, за да кажа истината. Бяхме на едно мнение, че трябва да се намали напрежението. Няма напрежение между гражданите, между народите на двете съседни държави, а политиците, ако не помагат за по-добри отношения, то поне да не пречат, е заявили Димитър Главчев, цитира северномакедонската медия.



Още по темата: общо новини по темата: 101
21.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: