Министърът на отбраната: България отдавна е мишена на руската хибридна война

Автор: Неда Узунколева
Коментари (1)
14:25 / 25.06.2024
1282
Необходимо е борбата с дезинформацията да стане стратегически приоритет за всички държавни институции и за цялото общество. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си към участниците в кръгла маса на тема: "Изграждане на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние“ днес, 25 юни. Организатор е Центърът за изследване на демокрацията, а събитието се провежда в "София Балкан Палас“. На форума се разглеждат възможностите за разработване и прилагане на мерки за подобряване на капацитета на публичния и частния сектор за противодействие на хибридните заплахи.

В приветствието си министърът на отбраната посочи още, че трябва да бъде създадена институционална рамка за ефективни правителствени и стратегически комуникации. "За целта предстои да бъде определена водеща национална институция и да бъде насърчавано устойчивото междуведомствено и обществено сътрудничество в сферата“, обясни той.

В обръщението си към участниците министър Запрянов посочи още, че през идните години България ще се сблъсква паралелно не само с руската хибридната подривна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай като системно предизвикателство.

"Противодействието на хибридната война на Кремъл в информационното и дигитално пространство днес е от първостепенна важност за България и в частност – Министерството на отбраната. Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден“, коментира министърът.

По думите му - България отдавна е мишена на руската хибридна война, като целта на Кремъл е оказване на влияние върху процесите на вземане на вътрешнополитически решения.

"Що се отнася до България и в частност отбраната, основният хибриден руски наратив е тотално обърнато представяне на темата за мира и

войната“, посочи министърът и допълни: "Предоставянето на военна помощ за Украйна е наш стратегически интерес и ще продължим да подкрепяме Украйна, включително и с изпращане на допълнително въоръжение и техника“.

На Срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, САЩ през юли една от сесиите ще е посветена изцяло на подкрепата на Украйна и на нея ще бъде обърнато най-сериозно внимание на дезинформацията, посочи министър Атанас Запрянов.

Една от най-наглите и абсурдни руски хибриди лъжи днес е за предстоящото изпращане на български военнослужещи на фронта в Украйна. Министерството на отбраната неведнъж е опровергавало тази фалшива новина, но немалко хора се подвеждат от подобни манипулации, каза още министърът. Според него проблемът с незаетите вакантни длъжности във въоръжените сили се дължи в немалка степен на тази и подобни на нея лъжи и манипулации.

Сред темите, засегнати на кръглата маса, бяха още сигурността в Черноморския регион, противодействие на тактиките за хибридна война в информационното и цифровото пространство и други. На форума присъстваха посланикът на САЩ в България Кенет Мартен, бивши министри на отбраната, посланици, представители на гражданския сектор и др.

Виж коментарите (1)

Още по темата (122):
01.07.2024 Международна военноморска група, с българско участие, започва работа в Черно море
01.07.2024 Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за войната в Украйна
30.06.2024 Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
28.06.2024 Чуков: Има някакви задкулисни договорки между американците и руснаците, останалите не са в течение
28.06.2024 Български кораб отплава от бреговете на Варна, за да неутрализира мините в Черно море
28.06.2024 Министър Иванов и посланикът на Украйна обсъдиха възможността засегнати от войната деца да почиват в България
Още новини от Международни новини:
Президентът Радев е на посещение в Гърция
Тръмп спечели частична победа: Върховният съд на САЩ реши, че има...
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Избори с висок залог във Франция: Крайната десница на Марин льо П...
Акула нападна мъж в щата Флорида, той е в критично състояние
Започнаха предсрочните избори в отвъдморските територии на Франци...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).