Над 1700 души са арестувани при размириците в Турция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:38 / 03.06.2013
624
Над 1700 души са били арестувани по време на антиправителствените протести, които се проведоха в Истанбул, столицата Анкара и още 65 града в Турция. Повечето от задържаните са били освободени, съобщават местните медии. Протестите започнаха с искане да бъде спряно застрояването на парк в центъра на Истанбул (Цариград), но прераснаха в политически. Протестиращите поискаха оставката на правителството и обвиниха премиера Реджеп Таип Ердоган, че налага авторитарен режим и води страната към ислямизация.

При сблъсъците на демонстрантите с полицията има множество ранени, съобщава се и за загинали, но тези съобщения не са официално потвърдени.

Премиерът Ердоган отхвърли обвиненията в авторитаризъм и посегателство срещу природата в характерния си стил.

"Те казват, че Реджеп Ердоган е диктатор. Ако наричат диктатор някой, който се грижи за народа, аз нямам какво да кажа", заяви Ердоган.

"Ние - властта, която до днес е посадила три милиона дървета. Ние - властта, която е създала 160 национални парка. Може ли тази власт да е враг на природата, дърветата?", реторично попита премиерът и добави, че въпреки протестите строителството в парка "Гази" ще продължи. Според премиера там ще бъде построена джамия и правителството не се нуждае от "разрешението на Републиканската народна партия или от няколко лентяи", за да го направи.

Ердоган каза, че протестът е дело на мародери и обвини за това социалните мрежи.

"Има една опасност и тя е социалните мрежа.Най-добрите примери за лъжи се пускат там. Това е най-голямата заплаха за обществото", заяви той.

Протестите засега затихват, но не е ясно дали няма да продължат отново.

Ердоган е на власт вече 12 години и печели избори, като се опира на консервативната и религиозна част от турското общество, което пък не се харесва на по-светски настроената част от нацията. Анализаторите все още не се наемат да кажат дали протестите ще доведат до промени от политически характер.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в ...
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).