Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отбор от Варна ще представи града на международно състезание по роботика
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 16.10.2012Коментари (0)646
©
Варненският отбор Odessos Nexus е първият отбор от морската столица, който се включва в международното състезание по роботика FIRST LEGO League. Регионалният за България кръг на състезанието се организира за втора поредна година и ще се проведе на 24 ноември 2012 г. Победителите ще представят България на международните полуфинали на 4 декември в Žiar nad Hronom, Словакия, а при успех и на финалите в Obrigheim, Германия на11-12 януари 2013 г.

За участие в състезанието с роботи проявяват интерес над 120 българчета, на възраст между 10 и 16 години, които са разпределени в сформираните 14 отбора. Един от тях е варненският отбор Odessos Nexus, който включва в екипа 7 деца на възраст между 10 и 13 годишна възраст - Алек Хараламбиев, Велян Колев, Денислав Попов, Евгени Мамаров, Мартин Алексиев, Михаил Шивачев и Ясен Малеевски. Подготовката на отбора за състезанието започва още през септември под менторството на Александър Павлов и Пламен Диков от Училище по роботика Робопартанс.

Всеки от 14-те отбора в България има своя Facebook страница, в която може да получи подкрепа от феновете си и където ще се публикува информация за подготовката и предстоящите занимания. Всички поддръжници и приятели на варненския отбор могат да го подкрепят на страницата на Odessos Nexus в социалната мрежа.

За първи път в историята на състезанието има сформиран и изцяло дамски отбор от ученици в Националната природо-математическа гимназия от София. В състезанията се включват традиционно повече момчета, но и сред момичетата роботиката набира популярност. На световно ниво FIRST LEGO League има вече над 10 годишна история, а с всяка изминала година интересът към състезанието расте. И тази година в Европа се очаква да вземат участие 800 отбора.

Всяка година темата на състезанието е еднаква за всички отбори и е свързана с важен, общочовешки проблем, като например екология, транспорт, здравеопазване, храни и здравословно хранене. Тази година темата е Senior Solutions, която касае проблемите на хората от третата възраст, тяхното здраве, независимост и удовлетвореност. Както всяка година отборите трябва да дефинират проблем, свързан с темата, да измислят и разработят решение на този проблем, след което да го разпространят сред повече хора. Всеки отбор получава и комплект, от който трябва да конструира робота си, както и поле, върху което роботът да "разрешава" поставените му задачи.

За всеки от отборите се грижат по двама ментори, които на доброволни начала помагат и напътстват участниците.

Българчетата от KASAPIN40, които се върнаха с огромен успех и четвърто място на финалите в Германия през изминалата година, отново ще вземат участие и ще защитават позицията си и през 2012г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: