Отбор от Варна ще представи града на международно състезание по роботика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:05 / 16.10.2012
647
Варненският отбор Odessos Nexus е първият отбор от морската столица, който се включва в международното състезание по роботика FIRST LEGO League. Регионалният за България кръг на състезанието се организира за втора поредна година и ще се проведе на 24 ноември 2012 г. Победителите ще представят България на международните полуфинали на 4 декември в Žiar nad Hronom, Словакия, а при успех и на финалите в Obrigheim, Германия на11-12 януари 2013 г.

За участие в състезанието с роботи проявяват интерес над 120 българчета, на възраст между 10 и 16 години, които са разпределени в сформираните 14 отбора. Един от тях е варненският отбор Odessos Nexus, който включва в екипа 7 деца на възраст между 10 и 13 годишна възраст - Алек Хараламбиев, Велян Колев, Денислав Попов, Евгени Мамаров, Мартин Алексиев, Михаил Шивачев и Ясен Малеевски. Подготовката на отбора за състезанието започва още през септември под менторството на Александър Павлов и Пламен Диков от Училище по роботика Робопартанс.

Всеки от 14-те отбора в България има своя Facebook страница, в която може да получи подкрепа от феновете си и където ще се публикува информация за подготовката и предстоящите занимания. Всички поддръжници и приятели на варненския отбор могат да го подкрепят на страницата на Odessos Nexus в социалната мрежа.

За първи път в историята на състезанието има сформиран и изцяло дамски отбор от ученици в Националната природо-математическа гимназия от София. В състезанията се включват традиционно повече момчета, но и сред момичетата роботиката набира популярност. На световно ниво FIRST LEGO League има вече над 10 годишна история, а с всяка изминала година интересът към състезанието расте. И тази година в Европа се очаква да вземат участие 800 отбора.

Всяка година темата на състезанието е еднаква за всички отбори и е свързана с важен, общочовешки проблем, като например екология, транспорт, здравеопазване, храни и здравословно хранене. Тази година темата е Senior Solutions, която касае проблемите на хората от третата възраст, тяхното здраве, независимост и удовлетвореност. Както всяка година отборите трябва да дефинират проблем, свързан с темата, да измислят и разработят решение на този проблем, след което да го разпространят сред повече хора. Всеки отбор получава и комплект, от който трябва да конструира робота си, както и поле, върху което роботът да "разрешава" поставените му задачи.

За всеки от отборите се грижат по двама ментори, които на доброволни начала помагат и напътстват участниците.

Българчетата от KASAPIN40, които се върнаха с огромен успех и четвърто място на финалите в Германия през изминалата година, отново ще вземат участие и ще защитават позицията си и през 2012г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в по...
Проф. Чуков: Това е безпрецедентен случай
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Тръмп е "в безопасност", след като е имало изстрели в близост до ...
Скъсана язовирна стена в Чехия, загинали в Румъния: Европа е изпр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).